Днес отбелязваме 109 години от първата българска морска победа

Мисия Варна

08-11-2021, 11:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес отбелязваме 109 години от първата българска морска победа в съвременната ни история – торпилирането на турския крайцер „Хамидие” от българския торпедоносец „Дръзки”. В разгара на Балканската война - на 8 ноември или 21 ноември по нов стил, тя на практика води до спасяването на Варна от нападенията на османски флот.

В нощта на 8 ноември торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”.

"Дръзки", или по-скоро табелката с името му, тръбата и още няколко елемента от оригиналния кораб пък оцеляват по чудо и днес са монтирани на еднотипния торпедоносец "Строги" и също може да се види - във Военноморския музей.

До там се стига, защото на 15 октомври 1942 г. поради неправилно съхранение на барут на борда на "Дръзки" става взрив и торпедоносеца потъва на кея във Варна.

През 1950 година е бракуван и разоръжен, след което е използван за плаваща мишена. След няколко години, във връзка с наближаващата 45-годишнина от торпилирането на "Хамидие" се ражда идеята корабът да бъде превърнат в музей, а някой се сеща и, че на него е служил поета Никола Вапцаров.

Като кораб - музей "Дръзки" е открит на 21 ноември 1957 г. в присъствието на о.з. кап. I ранг Георги Купов, командир на "Дръзки" в онази нощ.

За символа на кораба разказва председателят на Клуб „Миноносец „Дръзки” Васил Кръстев.