Призив: Избягвайте посещението в НАП като използвате ПИК

Мисия Варна

08-11-2021, 11:04

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От НАП - Варна призовават всички свои клиенти да посещават офиса на агенцията само при неотложна необходимост.

Клиентите които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги на електронния портал на агенцията https://nra.bg.

Физическите лица могат да ползват с ПИК 31 електронни услуги, а юридическите лица 16. Всички данъчни и осигурителни декларации и справки, както и плащания към бюджета, могат да бъдат извършени онлайн без необходимост от посещение в офиса на Агенцията.

24 283 броя са подадените годишни декларации от физически лица през 2021 г. с ПИК, което е 65%. Близо 14 000 ПИК са издадени от офиса на ТД Варна от началото на годината до сега.

От НАП Варна напомнят на потребителите, които нямат издаден персонален идентификационен код от НАП, че могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“. Персоналният код е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на НАП. Необходимо е само веднъж да посетите офиса, за да получите Вашия ПИК лично и може да се възползвате от всички електронни услуги.

- Не е необходимо да се идва в НАП за получаване на готово удостоверение – Повечето удостоверения, които НАП издава могат да бъдат получени на електронен адрес – това са удостоверения за наличие или липса на задължения; декларирани данни; платени данъци и осигуровки; заверени копия на декларации; удостоверение за непрекъснати здравно-осигурителни права и др. Не е необходимо посещение на офиса за физическо получаване на документа.

- Не е необходимо да се идва в НАП и ако искате да разберете в кой пенсионен фонд се осигурявате за ДЗПО и какъв е размера на преведените вноски по Вашата партида. С ПИК може да се сдобиете с информация за това на какъв доход Ви осигурява работодателят.

- Част от задължения към Местни данъци и такси могат да бъдат изпълнени при наличието на ПИК – да проверите задълженията си към съответната община и да направите плащане; да декларирате притежаването на превозно средство.

- Плащания към бюджета могат да се извършват онлайн без необходимост от посещение в офиса на НАП чрез виртуален ПОС терминал напълно безплатно, с цел редуциране събирането на голям брой хора в обслужващата НАП банка на място в офиса.

Допълнителна информация за данъчно-осигурителните изисквания може да се получи на информационния телефон на агенцията 0700 18 700, по имейл на електронните адреси за контакт в сайта на институцията https://nap.bg/page?id=24Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"