„Спартак“ (Варна) оглави хандбалното първенство при мъжете

Спорт

06-11-2021, 21:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тимът, воден от Веселин Станков, надделя над шампиона Шумен

Мъжка битка донесе дербито от мъжкия хандбален елит на България, в което се противопоставиха отборите на „Шумен 61“ и „Спартак“ (Варна). Спартаклии надвиха у дома шампиона с 25:22 (на полувремето 13:13) и се изкачиха на първо място във временното класиране с актив от 12 т., а шуменци заемат втора позиция с 10 т.

Невероятно интересен сблъсък, наситен с богата палитра от емоции, предложиха хандбалистите на двамата млади, но много талантливи и перспективни треньори Чавдар Чернев и Веселин Станков. Видно е, че и двамата са изградили боеспособни гарнитури, които играят модерен, атрактивен хандбал.

И неслучайно се очаква именно тези два отбора да имат най-решаваща роля в тазгодишния шампионат, както в първенството, така и в турнира за Купата на България. И с „Шумен 61“, и със „Спартак“ всеки от елитната група ще се съобразява.

В дербито на Североизтока двата съперника влязоха в срещата с много заряд. През първото полувреме нонстоп се преследваха и догонваха в резултата. На светлинното табло в залата на Първа езикова гимназия във Варна бяха регистрирани цели 9 изравнявания! Преди почивката нито един от двата тима не можа да се откъсне с повече от два гола аванс. Тогава сработваха добре защитите и на двата отбора и закономерно на паузата съперниците се оттеглиха при равен резултат – 13:13.

През втората част „Спартак“ успя да се откъсне в резултата – домакините организираха по-добре постепенните атаки. Подопечните на Веско Станков бяха по-точни и в крайната фаза на нападението, с по-успешни стрелби. В същото време шампионите допуснаха много пропуски от чисти позиции, и то в решителни моменти, в които можеха да се откъснат в резултата. Стражът на спартаклии Николай Петров бе железен на вратата и успя да спаси невероятни удари дори на неудържимия в нападение Бранимир Балчев.

„Шумен 61“ пропусна и четири 7-метрови наказателни хвърляния и закономерно отстъпи в резултата.
Като цяло домакините влязоха в мача с повече желание и настроение и показаха, че неслучайно до момента нямат загуба в шампионата.

Топреализатор на мача е Бранимир Балчев с 12 попадения.

Наставникът на победителя в дербито „Спартак“ - Веселин Станков, коментира: „Щастлив съм, горд съм!
Изиграхме много стойностен мач, имаше заряд. Цяла седмица се тръбеше, че ни очаква дерби в първенството. За мое огромно щастие ние победихме. Но успехът не дойде никак лесно. Момчетата положиха много труд. Победата се изкова най-вече със защита, с добрата игра на вратаря Николай Петров, поздравявам го! Работеше се и в защита, и в нападение. В ключовите моменти надиграхме съперника. Предстои ни гостуване на „Осъм“ в Ловеч, там се играе трудно. Знаем силните страни на съперника и вярвам в нашия успех“, каза Станков.

„Поздравявам отбора на „Спартак“ за сърцатата игра и себераздаването! Те бяха по-добрият отбор във всеки един момент от мача – и във фаза нападение, и във фаза защита. Търсеха повече победата. Техният вратар направи много силна игра. Но без да омаловажавам труда му, вината е изцяло в нас – пропускахме много чисти положения, от 6-ия метър, както и 7-метрови хвърляния. Не бяхме достатъчно концентрирани. Защитата ни на моменти се получаваше, но в други не сработваше. Но и в този компонент ни липсваше агресия и концентрация. „Спартак“ показаха защо са първо място, надявахме се ние да им нанесем първа загуба, но не се получи. Поздравявам ги“, коментира след мача треньорът на шампиона „Шумен 61“ Чавдар Чернев.

Чернев бе категоричен, че неговата селекция тепърва ще показва още по-силен дух и сърцата игра.

„Отборът на „Шумен 61“ е шампион и носител на Купа България и няма да се предаде толкова лесно! Тепърва ще показваме силни игри, дух и себераздаване“, заключи Чернев.

В следващия кръг от първенството – на 20 ноември, шампионите посрещат „Левски“ в „Арена Шумен“. Спартак Варна гостува на Осъм в Ловеч. 

 

„Шумен 61“: Костов (Ангелов), Добрев – 2, Ефтимов – 2, Грозев – 2, Балчев – 12, Михайлов – 1, Пламенов – 1, Николов, Петков, Жечев, Симеонов, Димитров 2, Стефанов, Хасанов, Негованов.

„Спартак“: Петров (Стефанов), Попов – 4, Митков, Славов – 8, Няголов – 2, Стоянов – 3, Димов – 7, Даскалов, Тодоров – 1, Пантелеев, Стефанов, Жеков.