Връчиха Златна лира на маестро Григор Паликаров

Новините

06-11-2021, 18:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отличието е присъдено на именития диригент за изключителен принос към българското музикално изкуство и по повод 50-годишнината му

Маестро Григор Паликаров е удостоен с наградата "Златна лира" 2021 на Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос към българското музикално изкуство и по повод 50-годишнината му.

Високото отличие бе връчено на юбиляра в началото на Симфоничния концерт, с който на 5 ноември екипът на ТМПЦ - Държавна опера Варна отбеляза личния празник и успешния творчески път на именития диригент, познат с изкуството си на няколко континента, а от този сезон и Постоянен гост диригент на оперния театър в морския град. Тази "Златна лира" Григор Паликаров прибавя към предишните си две награди "Кристална лира" и така става носител на всички лири на СБМТД.

Оркестърът показа отношението си към маестрото по възможно най-добрия начин - с блестящите си интерпретации на Дмитрий Шостакович – Празнична увертюра, Роберт Шуман – Концерт за пиано и оркестър със солист талантливия млад пианист Ивайло Василев и Рихард Щраус – Симфонична поема „Смърт и просветление“ – премиера за Варна. Красива и виртуозна, предизвикваща сериозен размисъл в тези ковид времена, планирана от диригента в навечерието на Архангелова задушница... Получило се случайно, а може би не...

Един забележителен концерт със забележителен диригент, какъвто впрочем той винаги е, но точно този концерт в негова чест беше наистина изключителен. Заради трудността на произведенията, качеството на изпълнението и насладата от красивата музика, споделена в едно общо вдъхновено преживяване между диригент, артисти и публика.

Акцент в празничната вечер бе и документалната изложба "Дмитрий Шостакович в България", експонирана на Сцена Ротонда на Варненската опера за 115-годишнината от рождението на композитора (1906-1975) и по повод Празничната увертюра на Шостакович, включена в концерта. Изложбата е партньорски проект на Държавна опера Русе, РБ "Пенчо Славейков Варна и Държавен архив София.