1050 кръводарители във Варна през октомври

Новините

06-11-2021, 14:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не се търсят донори на кръвна плазма, тъй като има достатъчна наличноста, а и протоколът за лечение на COVID-19 e променен

За първи път от години има достатъчно кръводарители в Центъра по трансфузионна хематология, за октомври те са 1050 и има достатъчно кръв от всички кръвни групи. Това каза в интервю за Радио Варна директорът на центъра д-р Жанина Йорданова.

Не се търсят донори на реконвалесцентна плазма във Варна за лечение на короновирусна инфекция, както и в много други центрове в страната, тъй като те разполагат с добри наличности от всички кръвни групи, коментира още тя, като допълни, че протоколът за лечение на COVID-19 e променен, особено след появата на "Делта" варианта.

Ваксинирането срещу коронавирус не е противопоказание за кръводаряване, категорична е д-р Жанина Йорданова. Тя уточни, че има единен стандарт и срокове, които трябва да се спазват между ваксинирането и кръводаряването.

При ваксинация "Файзер" и "Модерна" отлагането е за 48 часа, а ако има втрисане и температура, до една седмица. При векторните ваксини на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" отлагането е 28 дни след всяка игла.