Община Варна пита правителството къде е товарът на кораба "Вера Су"

Новините

05-11-2021, 16:48

Снимка:

Община Варна / Пресцентър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не разполагаме с информация нито къде се намира товарът, нито как се съхранява, а в общественото пространство се появяват мнения, че може да предизвика екологични проблеми, коментира зам.-кметът Тодор Иванов

Изпратих запитване до Министерството на околната среда и водите, до Министерството на транспорта и до Министерството на отбраната във връзка с товара на кораба "Vera Su", заяви днес пред журналисти Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и екологията в Община Варна.

Корабът, който заседна на 20-ти септември в района на Яйлата и престоя там един месец, бе натоварен с 2800 тона урея (карбамид). На 3-ти ноември през нощта той бе преместен с помощта на влекачи от кораборемонтния завод „Одесос” във флотския „Арсенал Терем” във Варна. 

 "Не разполагаме с никакви информация, нито за това къде се намира товарът в момента, нито при какви условия се съхранява и дали тези условия отговарят на изискванията на законодателството за опазване на околната среда", коментира Тодор Иванов пред представители на медиите във Варна. Затова се очакват отговори на въпросите: Има ли в момента карбамид на борда на кораба „Vera Su"? Къде и как е депониран този товар на брега и при какви условия се съхранява? Какви са мерките за безопасност и отговаря за съхранението на товар? След като собственикът на кораба се отказва от плавателния съд и държавата се готви да придобие права върху него, каква ще е съдбата на товара?

Вярвам, че ще получим бързо информация по поставените въпроси, за да сме спокойни за съдбата на опасния товара, тъй като в общественото пространство вече се появяват информации, че той може да предизвика екологични проблеми, коментира Тодор Иванов пред журналисти.