До 8 години затвор грозят варненец получил над 1200 лева чрез измама

Крими

03-11-2021, 16:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заблудил мъж и жена, че ще им осигури работа във Великобритания

С обвинителен акт на Районна прокуратура - Варна 42-годишният С.С. е предаден на съд. Мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че при условията на повторност, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у мъж и жена от Варна и с това им причинил имотна вреда, като случаят не е маловажен - престъпление по чл.210, ал.1, т.4 във връзка с чл. 209, ал.1 от НК.

През пролетта на 2020 година потърпевшите мъж и жена решили, че искат да работят в чужбина и започнали да търсят начин да заминат за Великобритания. Те разбрали, че обвиняемият С.С. организирал заминавания на българи в страната и спомагал намирането на работа там, намерили координатите му чрез позната и се свързали с него.

42-годишният мъж решил да въведе в заблуждение двамата варненци, в резултат на което по неправомерен начин да получи имотна облага за себе си – определена парична сума, която да му бъде платена от тях за услуги и съдействие, които той нямал намерение да осъществява. За целта обвиняемият обяснил на потърпевшите невярното твърдение, че можел да им съдейства за намирането на работа в Обединено Кралство Великобритания във ферма за плодове, да им закупи билети до Лондон и да им осигури трансфер от летището до местоработата им.

В периода от 30 май до 2 юни 2020 година между потърпевшите и С.С. течала комуникация основно по телефона или чрез електронни приложения. Мъжът и жената изпратили снимки на личните си документи за самоличност на обвиняемия и извършили банкови преводи на пари по неговата сметка на обща стойност 1240 лева.

След като получил исканата сума обвиняемият спрял да отговаря на телефонните обаждания, изключил телефона си и двамата варненци разбрали, че са станали жертви на измама.

Предстои делото срещу 42-годишния С.С. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание с „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.