Почетно консулство на Република Казахстан отвори врати във Варна

Мисия Варна

02-11-2021, 18:05

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новото консулство ще бъде ръководено от почетния консул за Североизточна България г-н Милен Райков

Република Казахстан откри почетно консулство във Варна в присъствието на  Н.Пр.Темиртай Избастин, посланик на Република Казахстан в България.

Седалището на новото консулство е на ул.“Братя Шкорпил“ №2 и ще бъде ръководено от почетния консул Милен Димитров Райков. Консулският му окръг обхваща територията на областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново и Габрово. Откриването на почетно консулство във Варна ще допринесе за развитие и задълбочаване на двустранните търговско-икономически връзки с Казахстан, на отношенията в областта на културата, образованието, науката и спорта, смята посланикът на Казахстан в страната ни Н.Пр.Темиртай Избастин.

Посланикът представи своята страна с фотоизложба, посветена на навършването на 30-тата годишнина от обявяването на Независимостта на  Република Казахстан. С присъствието си своето уважение към почетния консул г-н Милен Райков засвидетелстваха и неговите колеги почетните консули на Италия, Германия и Франция, Норвегия и Дания, Индонезия, както и Генералните консули на Русия.

На откриването присъстваха много представители на местната власт, а именно Областният управител на града г-н Марио Смърков, Заместник кметовете – г-н Коста Базидов, г-н Пейчо Пейчев и г-н Тодор Иванов, г-жа Петя Проданова – Кмет на район Приморски, г-н Георги Недев – Кмет на район Одесос, както и г-н Христо Христов – Кмет на район Младост. Сред специалните гости на събитието бяха и г-н Георги Щерев – председател на БХРА, г-н Илин Димитров – председател на ВТК, г-жа Елена Косева – изпълнителен директор на „Св.Св.Константин и Елена Холдинг“, както и представители на бизнеса и други официални лица.