Не е установено замърсяване на въздуха в района на аварията край Ветрино

Новините

02-11-2021, 14:50

Снимка:

ПРБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

И при двете пробовземания не са регистрирани отклонения от нормата, съобщават от РИОСВ-Варна

РИОСВ-Варна и Регионална лаборатория - Варна са извършили съвместна проверка в района на с. Ветрино във връзка с настъпилата аварийна обстановка на преносен газопровод за Румъния, собственост на „Булгартрансгаз“ АД. Не е констатирано разкъсване на транзитен газопровод, като предполагаемата причина за аварията е износване и/или дефект (шупла) в участък от газопровода.

Аварията е била съпроводена от залпово изтичане на прирден газ, съобщиха днес от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.. След регистриране на разкъсването, аварийните защити на газопровода са се задействали автоматично между линейно кранов възел Ветрино и ЛКВ Храброво и са изолирали участък с дължина 22 км.

По време на проверката са извършени и пробовземания за качеството на атмосферния въздух (КАВ) с апаратура за експресно определяне на замърсители „GASMET” на границата на населените места с. Ветрино и с. Златина. При двете пробовземания и по всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата.

Около 15 ч. на 1 ноември в РИОСВ-Варна е постъпило уведомление от дружеството за настъпилата аварийна ситуация. По представената в него информация няма пострадали хора, сгради и др. и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възстановяване на преноса на природен газ.