Състоянието на морската вода продължава да се нормализира след изтеглянето на Вера Су

Новините

01-11-2021, 20:48

Снимка:

Снимка: МОСВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Екипи на екоминистерството продължават да извършват мониторинг в района

Екипи на Министерството на околната среда и водите продължават да извършват мониторинг в района на инцидента със заседналия кораб Вера Су. Целта е да се проследи потенциалното въздействие от дейностите по спасителната операция върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води, информират от Екоминистерството.

В деня на изпомпване на втечнения товар е отчетена максимална стойност на наблюдаваните показатели в непосредствена близост до заседналия плавателен съд (за азот амониев – 0,7 mg/l). На разстояние 60 m на юг стойностите са били значително по-ниски, а в референтният пункт на 1 кm северно - още по-ниски.

След изтеглянето на заседналия плавателен съд данните до момента сочат тенденция към намаляване на констатираните пикове и връщане в границите, характерни за водното тяло (0,04 – 0,02 mg/l за азот амониев), или от 17 до 35 пъти по-ниски от стойностите в деня на разтоварване.

Повишената концентрация в предишен период се редуцира в резултат на физичното разреждане в морската вода, както и на динамиката на хидрометеорологичните фактори – вятър, вълнение и течения, характерни за сезона в този регион.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"