По традиция: Емил Радев дари книги в Деня на народните будители

Варна Лайф

01-11-2021, 14:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският евродепутат изрази подкрепата си към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” и четящите хора за девета поредна година

В Деня на народните будители евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отново дари книги на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. С този жест, който прави за девета поредна година, той изразява подкрепата си за каузите на библиотечната общност в България.   

„Надграждайте делото на будителите! Бъдете здрави и продължавайте да следвате своята благородна мисия с отговорност и вдъхновение”, пожела Емил Радев, поздравявайки екипа на библиотеката по повод днешния празник. „Независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени, независимо от промените в начина на живот, които пандемията ни наложи, чрез книгите Вие носите светлина и подарявате надежда!”, изтъкна в приветствието си българският евродепутат.

Сред дарените от него книги има нови издания, подходящи за различни възрасти и интереси, в това число художествена литература от съвременни български автори, енциклопедията „История на българското изобразително изкуство”, сборникът „Полувековна България (1878-1928 г.)”, посветен на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов, задълбочено изследване на екипа, участващ при археологическите разкопки в праисторическия комплекс Провадия – Солницата, смятан за първия градски център на стария континент.

Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков”, благодари на Емил Радев за дарението и съпричастността към библиотечната общност. Тя сподели с него, че новите услуги на библиотеката улесняват достъпа на читателите до книгите, въпреки трудностите вследствие на пандемията. Като добър пример в тази посока беше посочен и Библиоматът, реализиран със съдействието на евродепутата, така че читателите да могат да заемат литература за дома и извън работното време на библиотеката. „Радвам се, че и други колеги в страната са оценили добрите ни практики, защото например Библиомат вече е въведен и в Шумен”, коментира Радка Калчева и увери, че варненската библиотека ще продължава да развива своите услуги и да търси нови подходи към съвременните читатели.