Фрегатата Дръзки участва в операция по морска сигурност на НАТО

Новините

01-11-2021, 14:14

Снимка:

Снимка: ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Планирани са международни учебни действия до 18 ноември

Приключи преходът на фрегата „Дръзки“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби до военноморска база Суда, на остров Крит. Корабът се включи в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian“.

В периода 29 – 31.10.2021 г. се проведоха подготовка в базови условия, работни срещи между участниците и церемония по предаване командването на тактическата група. Освен фрегата „Дръзки” в тактическата група е включена фрегата „Спетсаи“ от състава на ВМС на Република Гърция. Командирът на групата е капитан I ранг Панагиотис Каравас от ВМС на Република Гърция.

На 31 октомври фрегата „Дръзки“ напусна военноморска база Суда и започна изпълнението на задачи по наблюдение на надводната обстановка, осигуряване на безопасността на корабоплаването, както и съвместни тренировки между корабите в групата и кораби от държави в региона.

Участието на фрегата Дръзки в операцията по морска сигурност на НАТО „Sea Guardian“ ще продължи до 18.11.2021 г.

Планирано е по време на плаването фрегата „Дръзки“ да посети пристанищата Александрия в Арабска република Египет и Хайфа в държавата Израел. При престоя си в пристанище Хайфа, членовете на екипажа на кораба ще имат възможност да упражнят правото си на глас в предстоящите президентски и парламентарни избори.