Нова екопътека изграждат край Белослав

Новините

30-10-2021, 10:30

Снимка:

Снимка: Община Белослав

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Маршрутът минава покрай голяма част от забележителностите в региона

Нова екопътека ще бъде изградена в община Белослав. Инициативата ще бъде финансирана с евросредства, съобщават от общината на официалната си страница в социалните мрежи. Екопътеката ще включи посещение на следните обекти: Страшимировската група „Побити камъни”; Пещерата „Темната дупка“ (местността „Тепавицата“); Масивите от диви кактуси по южните склонове на Белослав; Побитите камъни до гр. Белослав, които са част от известната „каменна гора” между Варна и Девня; Местностите Горна и Долна Капладжа; Защитена местност „Ятата“; Музей на стъклото; Музей „Подводница Слава“. 

Стойността на проекта е 48 879.82 лв. Освен изграждането на екопътеката се предвижда още обособяване на зона на отдих, чрез поставяне на Архитектурно-декоративен елемент и лесопаркова мебел, в близост до ЗМ „Ятата“; Изработване и отпечатване на Пътеводител – каталог за културното, морско и природно наследство на Община Белослав; Екологична инициатива в подкрепа на „Синия растеж“, чрез организиране и провеждане на ЗЕЛЕНА АКАДЕМИЯ за представители от територията на МИРГ.

Проектът „Към сърцето на историята и природата по любима екопътека на територията на община Белослав, област Варна“ е ориентиран към дейности, насочени към запазване, поддържане и подобряване на околната среда, природно-историческото и морско наследство, с цел подобряване потенциала за растеж, чрез провеждането на екологични и образователни инициативи, на територията на МИРГ Варна - Белослав - Аксаково.

Цели се изграждане и развитие на местния туристически потенциал и местната туристическа инфраструктура в района на Белославската община, с цел използване на уникалните природни дадености като изключително подходящо място за екотуризъм.

Предвижда се екосъобразно и отговорно използване на природните дадености, чрез инвестиране на средства за създаване на привлекателен за туристи, граждани и представители на рибарския сектор обект с голяма екологична и орнитоложка значимост. Дейността предвижда създаване на екопътека, чрез поставяне на маркировка на предварително проучения и съгласуван терен с „Регионална дирекция по горите - Варна“ и РИОСВ - гр. Варна.