VI Международен балетен форум открива Варненската опера на 1 ноември

Варна Лайф

30-10-2021, 08:30

Снимка:

Сцена от Омагьосани картини / Снимка: Държавна опера Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първата вечер е посветена на съвременната хореография

VI Международен балетен форум ще започне в Деня на народните будители - 1 ноември, от 19 часа, на Основната сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Събитието е организирано от Държавна опера Варна, с финансовото съдействие на Фонд Култура при Община Варна.

В програмата са включени съвременни хореографии на Анна Пампулова, Полина Михайлова и Адриан Марсело Саенц Молина по музика на Нелко Коларов, Идън Ахбез и Макс Рихтер, с участието на солисти и балет на Държавна опера Варна.

Вечерта на съвременната хореография ще започне с танцовия спектакъл по музикалния албум „Омагьосани картини“ на Нелко Коларов, драматургия, режисура и хореография на изтъкнатата българска хореографка Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева, солисти Илияна Славова и Павел Кирчев. Следва “Existence” (Съществуване, англ.) на младата хореографка Полина Михайлова, музика Идън Ахбез, вокал Aurora, танцува Галина Велчева.

Балетното събитие ще завърши със световната премиера на “Immersion” (Потапяне, англ.), постановка по музика на Макс Рихтер на известния танцьор, хореограф, режисьор и продуцент Адриан Марсело Саенц Молина от Мексико.

През ноември, в рамките на VI Международен балетен форум – Варна 2021, предстоят още: Вечер на класическата хореография (23 ноември) с режисьор Светлана Тоншева и вторият спектакъл след лятната премиера на балета „Раймонда“ от Александър Глазунов (30 ноември) с режисьор Деян Прошев и хореограф Олга Панго от Скопие.

Балетният форум продължава и през декември.