Баща и син наркопласьори влизат в затвора

Крими

29-10-2021, 17:45

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отглеждали и разпространявали марихуана

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Варна, произнесена спрямо баща и син, подсъдими за отглеждане на марихуана и държането й с цел разпространение. Петър Я. и Иван И. били признати за виновни за двете престъпления, които осъществили като съизвършители. Първата инстанция определила за Иван 4 години лишаване от свобода и глоба от 20 хиляди лв. По отношение на Петър отложила изтърпяването на 3-годишната присъда с 5-годишен изпитателен срок. Той трябвало да плати глоба в размер на 10 хиляди лева. След ревизия на съдебния акт, Апелативният съд отмени условното осъждане на бащата.

Пред Окръжния съд двамата са признали фактите. През 2019 г. бащата и синът решили да отглеждат и разпространяват марихуана. За целта закупили семена, оборудване и препарати. През януари 2020 г. започнали да полагат грижи за растенията и ги засадили в оранжерии в имота си в с. Бенковски. До месец май отгледали 18 растения от вида на конопа. След сигнал за специфична миризма, на 12 май била предприета полицейска акция. Установено било, че двамата мъже държат с цел разпространение високорисково наркотично вещество в особено големи размери - 108 кг 314 гр марихуана, оценени на 649 884 лева.

Въззивната инстанция се разграничи от проверявания съд по отношение на санкциите спрямо Петър. Макар да е с чисто съдебно минало и без противоправни прояви, не може да се приеме, че осъщественото от него „държане“ на наркотични вещества е инцидентен акт. След прибирането на реколтата от отглеждания индийски коноп, тя е съхранявана в достатъчен период, за да достигне състояние на „суха тревиста маса“. Като отчете отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства, включително 60-годишната възраст на подсъдимия, настоящият съдебен състав стигна до извода, че законовите критерии за справедливост ще бъдат удовлетворени с ефективното изтърпяване на наказанието – лишаване от свобода за 3 години и 4 месеца. Налага се и задължително предвидената от закона глоба в размер на 10 хиляди лв.

С тези съображения Варненският апелативен съд измени присъдата на първата инстанция спрямо подсъдимия Петър Я. В останалата част съдебният акт на Окръжния съд бе потвърден.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.