Красен Кралев: С 200% ще увеличим средствата на спортните клубове при нов мандат

Планира се изграждането на 25 физкултурни салона годишно и на игрища в училищните дворове в страната

Бившият спортен министър Красен Кралев изрази надежда, че българските спортисти ще се представят достойно на задаващата се зимна Олимпиада по примера на тези, които имаха шанса да участват в Токио и да се завърнат с медали.

"Ще разчитаме, разбира се, най-вече на биатлона, където са най-големите ни успехи в последните години. Не трябва да се забравя и Алберт Попов, който се настани трайно в елита на ските, едно доста трудно постижение. Евгения Раданова се опитва да върне славата ни в шорттрека. Много ме радва и представянето на Александра Фейгин във фигурното пързаляне. Самото спечелване на квота в този спорт е невероятен успех", коментира Кралев и допълни: "На всички е ясно, че в зимните спортове с две пързалки и 200 километра писти няма как да дойдат успехите.".

Кралев припомни, че кабинетът на ГЕРБ e положил сериозни усилия за подобряване на инфраструктурата и отбеляза, че успехите идват след целенасочени усилия в продължение на години. Той подчерта, че още след Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. е направен анализ съвместно с федерациите къде имаме най-голям потенциал за развитие и най-големи шансове за медали.

"Тогава разработихме специална програма за развитие на женската борба, на женския бокс и женското кану, и вече при тях успехите не са епизиодични, а се говори за българска школа в женската борба и женския бокс", посочи вторият в листата за народни представители на коалицията ГЕРБ-СДС във Варна. По думите му художествената гимнастика е един от най-обгрижваните спортове у нас и резултатите са налице. И обобщи, че за него това е пътят към успеха - стъпка по стъпка, като се работи упорито, правят се инвестиции и се отстраняват проблемите.

Бившият спортен министър заяви, че при нов мандат в програмата на ГЕРБ/СДС е заложено средствата за дейността на спортните клубове да бъдат увеличени с 200 на сто за целия период.

От думите му стана ясно, че се планира изграждането на 25 физкултурни салона годишно и на игрища в училищните дворове в страната - нещо, което по неясни причини сега е било спряно от служебния кабинет на Румен Радев. Освен това, ГЕРБ-СДС планира реформа в държавните спортни училища, повишаване на квалификацията на треньорите, организиране на международни състезания от най-висок ранг.

Кралев не пропусна да засегне и темата, касаеща проблемите с ваксинацията в страната, която по думите му е катастрофално ниска, защото служебният кабинет е пропуснал летните месеци, които са най-удобни за провеждане на подобна кампания. Ексспортният мнинистър е на мнение, че заповедта за "зеления" сертификат е дискриминационна.

"Задължително е за издаване на такъв да се признае и тестът за антитела", категоричен е той, изразявайки надежда да се разреши бързо и казусът на хората, за които не е препоръчително да се ваксинират. Той припомни, че Комисията за защита от дискриминация вече препоръча на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за "зеления" сертификат.