От екоминистерството продължават да следят състоянието на морето край Камен бряг

Новините

27-10-2021, 18:24

Снимка:

Снимка: МОСВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ежедневно се вземат проби от мястото, на което беше заседнал корабът Вера Су

Екипи на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на морските води край Камен бряг, дори след приключването на действията по разтоварване и обезопасяване на авариралия кораб „Вера Су“. Целта е проследяване на стойностите на наблюдаваните до момента показатели.

Продължава ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от мястото, на което беше заседнал корабът. 

Допълнителният площен мониторинг от 7 пункта ще продължи през следващите две седмици съгласно утвърдения план. Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението им позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води.

Предстои МОСВ да предостави обобщена информация за резултатите от оценката на въздействието върху акваторията на Черно море в района на Защитена местност „Яйлата“, която  е  възложена на Института по океанология към БАН по задание на Изпълнителната агенция по околна среда.

В техническото задание са определени дейности за анализ на очакваните въздействия върху морските организми и върху екологичното състояние на морските води и за оценка на възможни щети върху морската флора и фауна, морските хабитати и крайбрежните морски води.

На Института по океанология е възложено също въз основа на анализите и оценките да се направят изводи, има ли и в каква степен увреждане на видове и природни местообитания, предмет на опазване, и на видове със стопанско значение в морската среда; нанесени ли са и в каква степен екологични щети върху запазването на „благоприятно консервационно състояние“ на защитената местност, по смисъла на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.