Близо 600 първокласници от 5 училища във Варна ще се включат в образователна кампания за пътната безопасност

Мисия Варна

26-10-2021, 17:57

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Децата ще усвоят как правилно да пресичат улици, да пътуват в автомобил и да управляват велосипеди и тротинетки

Близо 600 първокласници от 5 училища във Варна ще се научат как да се движат безопасно на пътя тази есен. Те ще се включат във второто издание на кампанията „Пресичам безопасно с TEDI”, заедно със свои връстници от София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Велинград, Русе, Стара Загора, Хасково и Благоевград. 

Поради ограничения достъп на външни лица в училищата, обучението и тази година ще бъде виртуално и ще включва атрактивни за децата мултимедийни уроци. 

Интерактивният урок е структуриран в три части и представя, чрез нагледни демонстрации, какво трябва да бъде правилното поведение на децата на пътя в техните основни роли като участници в движението – на ПЕШЕХОДЦИ, ПЪТНИЦИ и ВОДАЧИ. Мултимедийните материали са разработени съвместно с експерти от МОН и с инспектори от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР. Чрез урока, учениците от първи, втори и трети клас ще усвоят как безопасно да пресичат улици, да пътуват в автомобил и да управляват велосипеди и тротинетки.

Идеята за създаването на виртуалния урок се заражда през миналата година, когато в периодите на изолация и дистанционно обучение движението на децата в динамичната градска среда беше ограничено и много от правилата за безопасност се оказаха в голяма степен забравени. Затова при завръщането след лятната ваканция, с настъпването на новата учебна година, е време децата да си припомнят как да се придвижват според правилата на пътя.

Статистическите данни на МВР за 2021 г. спрямо същия период на предходната година, показват сериозен ръст на пътнотранспортните произшествия, както и нарастващ брой пострадали при тях деца, затова всяко усилие в посока грижа за безопасността е особено важно, убедени са организаторите.

Министерството на вътрешните работи изрази активната си подкрепа за инициативата. „Кратките образователни уроци оказаха ползотворно влияние върху обхванатите групи ученици при първото издание и със сигурност ще допринесат за опазването на живота и здравето на участниците в движението по пътищата във възрастовата група първи – трети клас. Нагледността чрез видео и конкретни ситуации е доказан метод за обучение и възпитание, а избраната форма в този проект може да бъде използвана продължително време и извън рамките на учебната година“, подчертават от МВР.