Шампионът „Шумен“ посече „Пирин“ насред Гоце Делчев

Спорт

25-10-2021, 09:30

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хандбалният шампион на България „Шумен 61“ посече прекия си конкурент за титлата „Пирин“ насред Гоце Делчев – 27:26 (на полувремето 15:16). В здрава битка в спортен комплекс „Неврокоп арена“ домакините бяха подкрепяни от гласовита агитка, която обаче си тръгна разочарована след загубата на любимците си.

Интересното бе, че в целия двубой пиринци водеха в резултата, на моменти с 3 и 4 гола, а драматичните финални 5 минути се оказаха щастливата развръзка за шампионите.

До почивката равенство в резултата имаше само при 1:1 и 2:2, а след това домакините поддържаха крехка преднина от 1 – 2 гола. В тези минути за „Шумен 61“ най-често реализираха Александър Димитров, капитанът Йордан Михайлов, Димитър Грозев и Бранимир Балчев, а за домакините точни бяха завърналият се от Германия гард Тодор Русков, Красимир Мелков и Райчо Копривленски. Решителни три гола от 7-метров наказателен удар за шампионите наниза опитният Миро Симеонов.

Като цяло и двата тима бяха заложили на здрава защита, а в атака се търсеше преди всичко постепенното нападение. Все пак домакините успяха да задържат аванса си от един гол на почивката - 16:15, като последните 17 секунди до сирената шампионите имаха време за атака, но не успяха да изравнят.

След почивката „Шумен 61“ имаше на 3 – 4 пъти шанса да изравни и да поведе, но или гредата спасяваше домакините, или техният вратар Станев. В края на мача нервите на гостите се оказаха по-здрави, а и класата им надделя. Въпреки че Балчев пропусна да изравни при 26:25 от 7 метра, в следващата атака Грозев записа 26-ия гол за „Шумен 61“ в оставащите 2,40 мин. докрая. Тогава вратарят Ивайло Костов направи решаващо спасяване, а Бранимир Балчев заби победният 27-ми гол, което бе и първото повеждане за шампионите в мача.

Като цяло двубоят и този път потвърди, че „Шумен 61“ е отборът, който ще играе водеща роля в първенството, при това в сериозна конкуренция поради изравнените възможности на съставите в мъжкия елит.

Съставът на „Шумен 61“: Ивайло Костов (Ангел Ангелов - вратари), Николай Николов, Димитър Петков – 2, Теодор Добрев – 2, Андрей Жечев, Мирослав Симеонов – 3, Теодор Димитров, Александър Димитров – 4, Стефан Евтимов, Кирил Савов – 1, Вилиян Негованов, Димитър Грозев – 4, Димитър Пламенов – 1, Бранимир Балчев – 7, Йордан Михайлов – 3.

Най-резултатен за домакините от „Пирин“ бе Красимир Мелков – 8 гола, Тодор Русков добави 5, а Райчо Копривленски – 4 попадения.

„Знаехме, че ни предстои много труден мач, наблюдавахме два равностойни отбора. Първото полувреме не успяхме да се справим така добре в защита. Опитахме от самото начало да играем по-изнесено в защита, предвид факта, че съперникът ни разполага с малко по-ръстови състезатели. Идеята бе да ги изкараме извън нашия девети метър, но за съжаление не сработи. После прибрахме отново защитата, но продължавахме да не се справяме. Благодарение на нападението успявахме да поддържаме не толкова голяма разлика“, коментира веднага след победата старши треньорът на „Шумен 61“ Чавдар Чернев.

Той добави, че през второто полувреме подопечните му са заиграли по-адекватно в защита. „Както спечелихме, така можехме и да загубим. Взехме мача с по-голямо мъжество и характер. Бяхме като че ли емоционално по-стабилни от съперника“, сподели Чернев. И за пореден път изтъкна, че съблекалнята на „Шумен 61“ е изградена от много стойностни хора, истински мъже: „Благодарение на това победихме! На полувремето си говорехме, че трябва да сме по-агресивни отзад, да си помагаме повече в защита. Както и, че именно оттам ще дойде по-добрата ни игра в нападение. Тепърва предстои да изгледаме мача, за да направим детайлен анализ и да установим къде са пропуските ни“.

„Отборът на „Пирин“ е изключително стойностен. За мен ние и „Пирин“ сме двата водещи отбора в първенството, без да подценявам нито един от другите отбори. Поздравявам и двата тима за мъжката игра и стойностния мач“, обобщи старшията на шуменци.

Другата седмица шампионите приемат „Чардафон“, а в неделя излизат в отложен мач с „Локомотив“ (Мездра). Двата двубоя са в „Арена Шумен“.

„Имаме цяла седмица да се възстановим и да съберем сили. Надявам се да се поздравим с успех и в двата мача в нашата зала, както и да продължим да набираме самочувствие и точки в първенството“, каза още Чернев.