"Котаракът в чизми", "Трите прасенца" и "Кривото патенце" радват децата във Варна тази събота и неделя

Мисия Варна

23-10-2021, 09:39

Снимка:

Снимка: Гаро Кешишян за Държавен куклен театър Варна

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

Представленията в закритата зала на кукления театър може да бъдат посещавани при спазване на въведените противоепидемични мерки

"Котаракът в чизми" ще представят актьорите от варненския куклен театър пред малките си почитатели тази събота от 11 часа, на закритата сцена.

Спектакълът е резултат от съвместната работа на млад творчески постановъчен екип. Посветен е на 400-годишнината от рождението на Шарл Перо, реализира се по проект, подкрепен от Община Варна.

Целта на творческия екип е да представи популярната и поучителна приказка по атрактивен начин, който отговаря на изискванията на съвременните деца, без да бяга от оригиналността на приказката и поуките, заложени от Шарл Перо. Спектакълът предлага нетрадиционна сценична стилистика – съчетание от мултимедия и художествена визия на героите – костюми и маски. Подбраният актьорски състав създава характерни и пълнокръвни образи.

Спектакълът "Котаракът в чизми" е подходящ за деца над 3-годишна възраст. Постановката и компютърната анимация е на Галин Гинев, сценография - Ваня Константинова, драматизация - Елена Ст. Владова, музика - Живко Алатов (Жани). В ролите са: Стоян Стоянов, Красимир Добрев, Таня Жекова и Галин Гинев.

От 12 часа днес, на откритата сцена на кукления театър ще започне представлението "Трите прасенца". Автор и режисьор на спектакъла е Вера Стойкова, сценографията е на Адриана Добрева и Венцислав Марков, музиката – на Иван Кръстев, а в ролите са актьорите Иван Шумаров, Даниел Добрев, Валентин Митев-син, Боян Стоянов, Красимир Добрев, Галин Гинев, Таня Жекова, Веселина Калчева, Евгения Василева.

“Помогнете на трите прасенца да построят къщичките си и ги спасете от вълка, влезте заедно с тях в приказката и сами ще станете нейни герои”, призовават от екипа на театъра. Децата ще бъдат посрещнати от Горската фея и нейните помощнички Птички-гургулички. Игрите продължават по мостчето над реката, между цъфналите дръвчета, покрай Дърваря и Плашилото, та чак до края на приказката!

Неделният избор за малките ценители на кукления театър е "Кривото патенце" по Елин Пелин. Спектакълът ще се играе на закритата сцена от 12 часа. Като всяка хубава приказка, и тази започва с “имало едно време….” и продължава с историята на един дядо и една баба, които вървейки в гората, намерили пате с криво краченце и решили “да си го гледат наместо детенце”. Как се променя живота на дядото и бабата, може веднага да се досетите, но за да разберете в какво се превръща патето, отгледано с толкова обич, и какво се случва след това, ще трябва да заемете място сред децата в салона, да затаите дъх и да се пренесете в чудния свят на приказките, родени от игривите пламъчета на домашното огнище. Прекрасната поема на Елин Пелин ще звучи в оригинал, разказвана от актрисата Емилия Петкова, а в забавните, весели случки в къщата на дядото и бабата ще ни въведат актрисите Таня Велянова, Диана Стайкова и Таня Жекова. Драматизация и постановка – Вера Стойкова, сценография и костюми – Адриана Добрева, музикално оформление – Венцислав Марашлиев.

От тази събота и неделя – 23-ти и 24-ти октомври, посещенията на представления за деца в ЗАКРИТАТА ЗАЛА на Държавен куклен театър - Варна, ще са възможни само според изискванията на Заповед РД-01-856/19.10.2021 на Министъра на здравеопазването. В театралната зала без ограничения ще се допускат деца и младежи до 18-годишна възраст! Родители и придружители над 18 г. ще влизат на спектаклите само след представяне на един от следните документи: сертификат за ваксиниране срещу Ковид; за преболедуване на Ковид; PCR тест, направен до 72 часа преди представлението; бърз антигенен тест, направен до 48 часа преди представлението.

За представленията на открито в заповедта на Министъра на здравеопазването не са посочени изисквания за представяне на изброените по-горе документи.