Започна разтоварването на заседналия кораб

Новините

22-10-2021, 20:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според заповедта на министъра на транспорта, акцията трябва да протече без прекъсване през следващите 40 часа, за да се използва благоприятната метеорологична обстановка

Около 18 часа започна разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су. Акцията ще продължи през цялата нощ. Според разпореждане на транспортния министър работата по разтоварването трябва да протече в следващите 40 часа без прекъсване, като се работи на смени, за да се използва подходящата метеорологична обстановка.

Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и вълнение на морето акцията беше временно спряна, припомня Радио Варна.

Люковете на хамбара бяха отворени чрез външната хидравлика, инсталирана на платформа. Баржите, изпратени от EMSA, вече за до борда на кораба.

Първата от трите баржи беше натоварена и ще бъде разтоварена във ферибот, който е на около 600-700 метра навътре в морето. Фериботът пристигна от пристанището във Варна и е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване.

Товарът се изтегля с помощта на помпа, тъй като част от него е във втечнено състояние.

Намеренията са всяка баржа с капацитет от 100 тона да направи по един курс до ферибота и след олекотяването на кораба да се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата. Задаващото се влошаване на метеорологичните условия с усилване на вятъра и вълнението предполагат бързи действия, затова и е разпоредено от министъра на транспорта Христо Алексиев да се работи без прекъсване 40 часа на три смени.