Бави се акцията по разтоварването на Вера Су

Новините

22-10-2021, 17:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Транспортният министър издаде заповед да се работи без прекъсване 40 часа на три смени

Разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су все още не е започнало, съобщава Радио Варна. Подготовката за акцията започна още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и вълнение на морето акцията беше временно спряна.

Въпреки уверенията за готовност по стартиране на истинското претоварване за днес около 13.00 часа, то и към този момент не е в ход. Люковете на хамбара са отворени чрез външната хидравлика, инсталирана на платформа. Трите баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, трябваше да тръгнат още по обяд от пристанището в Балчик, но се очакват да пристигнат към 17 часа.

Към тях ще се присъедини и четвърта, която е с по-голяма вместимост – от 700 тона. На около 600-700 метра навътре в морето ще бъде позициониран и ферибот, идващ от пристанището във Варна, който е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване. Намеренията са всяка баржа с капацитет от 100 тона да направи по един курс до ферибота и след олекотяването на кораба да се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата. Задаващото се влошаване на метеорологичните условия с усилване на вятъра и вълнението предполагат бързи действия, затова и е разпоредено от министъра на транспорта Христо Алексиев да се работи без прекъсване 40 часа на три смени.