Отново отложиха разтоварването на "Вера Су" заради лошото време

Мисия Варна

21-10-2021, 20:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разтоварната дейност на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" ще започне при успокояване на времето. Всички подготвителни дейности са извършени, източено е и дизелово гориво от резервоара, който обслужва аварийния генератор. Областният координационен щаб днес е обсъдил нов план по разтоварването, след като вчера стана ясно, че една част от товара е наводнена, а останалата е с променена констистенция.

Пробите, взети непосредствено до носа на кораба вчера, показват трайна тенденция за увеличени стойности на амониевия азот от до 9 пъти над тренда. Областният координационен щаб днес е обсъдил нов план за разтоварване, предоставен от Морска администрация, който е съобразен със състоянието на товара, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Амониевият азот във водите край "Вера Су" е 10 пъти над нормата, има и нефтопродукти
Вълнението на морето в момента е от 3 бала, а скоростта на вятъра е около 9 метра в секунда. Това е и причината пристигането на баржите да бъде отложено до подобряването на метеорологичната обстановка.

Ежедневният мониторинг на водата непосредствено до носа на кораба и 60 метра южно от него продължава. След започването на претоварването има готовност да се направи и площен мониторинг от седем пункта, за да се прецени дали има замърсяване.