Осигуряват масово безплатно тестване за всички, които нямат зелен сертификат

Новините

21-10-2021, 12:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сертификатът за преболедуване на COVID-19 се удължава от 6 на 12 месеца, до неделя при проверки няма да се налагат глоби

Сертификатът за преболедуване на COVID-19 се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана. Документът за това ще важи само у нас и няма да може да се използва като зелен сертификат в чужбина. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза.

Това стана ясно на пресконференция на здравните власти във връзка с актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки, отбелязва БНТ.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов каза, че още в началото на тази седмица са се допитали до експертните съвети по Инфекциозни болести, Епидемиология и Клинична имунология дали могат да удължат сертификатите. Получили са две положителни становища – от съветите по Епидемиология и Инфекциозни болести. От съвета по Клинична имунология очакват официално становище до края на деня, но вече е ясно, че повечето му членове подкрепят решението.

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ в закритите обществени места няма да се налагат глоби при установяване на нарушения, за да могат заведенията и магазините да реорганизират работата си. Ще бъдат издавани само предписания. Глоби ще започнат да се налагат от понеделник.

Здравните власти ще осигурят и масово безплатно тестване за всички, които нямат зелен сертификат.

"Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане", каза министър Кацаров.

Така работодателите ще могат да организират безплатно тестване на служителите си, които към момента нямат зелен сертификат.

По отношение на държавната и общинската администрация се обмисля да се въведат нови изисквания към хората, които са на гише и обслужват директно граждани. Целта е там да се създадат условия за чиста среда.

По думите на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Александровска" проф. Атанас Темелков ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това. Според него основните проблеми, пред които е изправена здравната система са два - претовареният персонал и факта, че пациентите често пристигат в болниците на доста късен етап от болестта.

"Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения", коментира той.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и се прави всичко възможно да се избегнат локдауните от миналата година. Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.

Стойчо Кацаров изтъкна, че болничните легла в цялата страна са близо до максималния си капацитет. Ако се запълнят всички, единствената алтернатива остава локдаун.

При най-песимистичния сценарий страната ни може да активира Механизма на гражданска защита на ЕС. Той предвижда предоставяне на кислород, лекарства и медицински консумативи; транспортиране на пациенти за лечение в други европейски страни или изпращане на персонал от чужбина, който да помага на медиците у нас. Подобно взаимодествие вече се е случвало между Италия и Германия, Белгия и Франция.

Кацаров обясни, че Информационната система преди не е била пригодена за издаване на сертификат за преболедуване, установено с бърз антигенен тест. До дни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

При първи сигнали за подобряване на ситуацията, здравните власти първо ще разхлабят мерките в училищата.

Нормализира ли обстановката у нас – може да отпаднат дори всички мерки.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия