Котешко кафене вече работи във Варна

Животът

20-10-2021, 18:59

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По този начин ще успеем да помогнем за разрешаването на проблема с бездомните котки, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата, убедена е инициаторката Анастасия

От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека, съобщава Радио Варна.

Идеята за кафенето е на 22-годишната латвийка Анастасия, която от 9 години живее и работи във Варна. Стопанката на заведението сподели с усмивка, че първите подобни кафенета са се появили преди много години в Япония. Там хората са се борили със стреса и натовареното ежедневие, галейки и играейки си с котките.

Приятната и уютна атмосфера се усеща още на входа на кафенето. В него има изградена специална котешка стая със 7 космати обитатели, които си общуват и си играят с посетителите, дошли да изпият по едно кафе или чай и да се порадват на животните. Всички котета са били спасени още като бебета от Анастасия и нейното семейство.

„Първоначално в стаята имаше 8 котета, но едното го прибрах вкъщи, тъй като не се чувстваше особено комфортно в компанията на други хора. Останалите 7 котки обичат да бъдат галени и да си играят с посетителите и дори се сърдят ако някой не им обръща внимание”, разказа с усмивка Анастасия.

Обстановката в котешката стая е напълно стерилна. Вътре се влиза само с калцуни и след предварително измиване на ръцете. Заради по-късокосместите породи се поддържа и по-висока температура на въздуха.

Специално обучен персонал разяснява на посетелите какво включва грижата за едно коте, която според Анастасия е далеч от пределите на „просто да я нахраниш и напоиш”.

„Хората задават различни въпроси. Точно това е и нашата идея. Да им помогнем да се грижат по-добре за своите любимци. Мисля, че по този начин ще успеем да помогнем и за разрешаването на проблема с бездомните котки във Варна, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата”, коментира Анастасия.

Анастасия и нейните съмишленици са получавали неведнъж молби от граждани да приютят в кафенето изоставени и захвърлени котета.

„В момента няма как да приютяваме изоставени и бездомни котета, защото в момента тук имаме 7 животни, а чакаме и още 2 котета, които преминават през ваксинация, инкобационен период и адаптация към обстановката и другите животни. Според Европейския регламент срещу жестокостта към животните, трябва да има 6 квадратни метра на котка. Нашата котешка стая е 60 квадратни метра. Т.е имаме ограничение само за 10 котета”, поясни Анастасия.

В момента, тя и екипът й работят по създаването на Програма за осиновяване. Чрез нея човек ще може да си осинови едно от котетата в кафенето, а също така ще се появи възможност да се помогне и на други котета.

Според Анастасия най-важното условие за осиновяване е котката да хареса човека, а не обратното.

„Котките са като нас хората. Може умственият ни интелект да е на много по-високо ниво, но емоционалният интелект на една котка е същия като човешкия. Котките са различни – и при тях има интроверти, екстраверти, по-злобни или по-дружелюбни. Всяка котка си има свой собствен нрав и силно развито чувство за справедливост”, каза още Анастасия.

„Това, че котките се привързват повече към дома, отколкото към човека е просто мит. Едно от домашните ми котета често излиза от вкъщи и се скита, но винаги търси мен, където и да се намира. Тя е привързана към мен. Има обаче и котки, които се привързват към самия дом, без значение кои са стопаните му”, обясни собственичката на първото по рода си котешко кафе във Варна.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия