Горният слой от товара на заседналия кораб е наводнен

Новините

20-10-2021, 17:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен завишени количества на амониев азот във водата е потвърдено категорично и наличието на нефтени продукти

Горният слой от товара на заседналия край Камен бряг кораб е наводнен. Това стана ясно, след като един от капаците на хамбара беше отворен днес чрез външна хидравлика, информира Радио Варна.

Замърсяването с амониев азот във водите около кораба се увеличава и вече е до десет пъти над нормата. Пробите показват категорично и наличие на нефтени продукти в морската вода в района. Днес планът за спасяване на кораба, изработен от експертите в Морска администрация, е бил одобрен от Министерството на околната среда и водите.

Екипът на Морска администрация успя да отвори днес един от капаците на хамбара чрез външна хидравлика, при което се видя, че горният слой е втечнен, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Всяка от трите баржи е снабдена с помпа, която ще източва втечнения товар и според зам.-министър Димитров това ще улесни процесът по претоварването.

Дългоочакваният план за спасяване на кораба Вера Су тази сутрин е бил получен в Басейновата дирекция и РИОСВ Варна, допълни Димитров.

Освен завишени количества на амониев азот във водата е потвърдено категорично и наличието на нефтени продукти, но засега според зам.-министър Димитров опасност за околната среда не съществува.