Бащата на загиналите при пожар деца остава в ареста

Крими

19-10-2021, 15:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Родителите обжалваха съдебните актове на първата инстанция, но поради заболяване, разглеждането на жалбата на майката бе отложено

Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което под стража е бил задържан мъж за предизвикан палеж. 

Емил Х. и Мартина Й. са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие са извършили палеж с настъпили значителни материални щети и последвала смърт. Инцидентът стана на 9 октомври във варненския кв. „Владислав Варненчик”. Починаха две деца. Родителите обжалваха съдебните актове на първата инстанция, но поради заболяване, разглеждането на жалбата на майката - Мартина бе отложено.

Защитата припомни, че по време на пожара бащата не е бил жилището. Обвиняемият каза, че ако е бил закъснял още малко, жертвите щели да са повече. 

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че при по-лека мярка за неотклонение 37-годишният мъж би могъл да се укрие, защото от продължителен период не пребивава на постоянния си адрес.

Съдебният състав прецени, че от събраните данни може да се изведе обосновано предположение за съпричастност към извършеното тежко умишлено престъпление. За деянието Наказателният кодекс предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. 

От две години обвиняемият не живее на постоянния си адрес. Опожарения апартамент родителите ползвали без адресна регистрация, а Емил няма друго жилище. Това означава, че има риск да се укрие. Фактът, че престъплението, предмет на настоящото разследване, е извършен в изпитателния срок на негова предишна присъда за държане на наркотици, обосновава реалния риск от ново нарушение на закона. Този извод се подкрепя и от резултата от химическа експертиза, с която е установено наличие на амфетамин и екстази в организма му. Разследваният палеж е престъпление с висока степен на обществена опасност, съобрази още въззивната инстанция. 

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на бащата, обвинен за извършен палеж, не подлежи на обжалване. 

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"