Николай Денков: Не може да има присъствено обучение без здрави учители

„Ще търся решения за учениците и учителите, няма да спасявам партийни проценти”, добави той

„Нагласата е да открием присъствено учебната година, много внимателно – обещали сме го на първи клас за цялата страна, ако не сме в тъмночервената зона и не е затворен и бизнесът, и всички обществени събития”. Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

За първи път е поискана пълна интеграция на системата на Министерството на здравеопазването с информационната система на МОН, съобщи той.

"Така че още на 15 септември да имаме подробна информация колко са преболедували, колко са ваксинирани, кои са тествани през последния период – учители, непедагогически персонал, ученици. И на тази база, заедно с регионалните поделения на здравните инспекции, ние да можем да вземаме решение за всяко училище поотделно”.

Сценариите на МОН за протичане на учебната година предизвикват много емоции в обществото. Моментът съвпада с предизборната борба и с COVID вълната, затова е важно с хладен разум да се насочим към най-доброто решение, коментира просветният министър.

Насоките дават опорни точки директорите да вземат решение според съответната ситуация, поясни Денков. „Ние не сме ги оставили да се давят сами в дълбоката вода”.

Като приоритетни въпроси, по които ще продължи дискусията през следващите две седмици, проф. Денков очерта носенето на маски от различни възрастови групи, тестването и кога да се преминава към електронно обучение. 

В момента се допълва националната електронна библиотека за ресурси с добри практики от миналата година и подготвени през лятото материали, за да могат учителите да ги използват, уточни министър Денков.

"Присъствено обучение не може да има без здрави учители. Нашата задача е да намерим баланс - максимално присъствено обучение, но при здрави учители.“

Реакцията на учителите е част от реакцията на цялото общество, което не е „особено приветливо към ваксинацията“, отбеляза Николай Денков. Той не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда. Запитан за непопулярни мерки, например задължителна ваксинация на преподавателите и дали подобни ходове не се съобразяват с политическата ситуация и изборния цикъл у нас, министърът на образованието изтъкна: 

„Не принадлежа на партия, не съм задължен да се подчинявам на едно или друго решение на партиен вожд. Това, което мога да направя, е да използвам максимално знанията си като учен, така че да намерим кое е най-правилното решение за нашата страна и за нашата среда. В това отношение не се притеснявам. Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо”, заяви Денков.

Относно тестването на учениците в училище министърът посочи, че такива изследвания с деца не могат да се правят без съгласието на родителите. Дадена е възможност, ако 90 на сто от родителите в дадено училище са съгласни, да бъдат осигурени безплатни тестове.

„Включително да бъдат от по-щадящите, при които се взема секрет от устата, а не от носа, така че да може в цялото училище да имаме картина дали се е появило огнище на заболяването”, уточни той.

"Нашите родители не са много склонни да отидат към такъв вариант“, изтъкна министърът на образованието. Той изрази предположение, че това ще се случи само в някои училища, в които родителите имат нагласа, а за другите учебни заведения остава възможността за тестване на деца със симптоми.

"Защото няма никакъв смисъл да тестваме 5 или 10% от децата в едно училище. Това няма да донесе никаква информация, която да бъде полезна, ще бъдат напразно изхарчени средства”, заключи Денков.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"