Стартира нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса

Парите

23-06-2021, 12:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Управителите на малък и среден бизнес ще могат да вземат своя кредит за възстановяване чрез гаранции от Фонда на фондовете

Стартира програмата „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. В банките, които вече са подписали програмата, както и в други, които ще се присъединят до една седмица, управляващите малки и средни бизнеси ще могат да вземат своя кредит за възстановяване.

Изискванията за кандидатстване са поне 3 години фирмите да са оперирали. Кредитът ще бъде без обезпечения, срокът му е до 7 г., като първите 12 месеца са гратисен период. „Много се радваме, че въпреки ограниченията на бюджета, успешните бизнеси, които имат възможност да влязат във възстановяващия си период, ще имат и ликвидността да го направят. Вярвам, че всички малки и средни бизнеси ще успеят да се възползват от програмата и да имаме възход на икономиката. Това е програма, която ще бъде партньорство между държавата и частния капитал, в лицето на банките“, заяви министър Петков.

„С програмата „Възстановяване“ ние мобилизираме до 2,5 млрд. лева финансиране, което да стигне до бизнеса. Тук всеки играе правилната роля – държавата приема систематичния риск на пазара, така че една голяма част от нашите фирми да продължат да съществуват и да се развиват, а банките поемат отговорността, познавайки добре клиентите си, да оценят индивидуалния риск на всяка една компания“, коментира министърът на финансите Асен Василев. Според него така се дава възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на последната година и половина в кризата, да вземат кредит или за инвестиция, или за оборотни средства, и да продължат да се развиват.

Целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността след постепенното отпадане на мерките във връзка с пандемията от ковид-19. Фирмите ще могат да получат свеж финансов ресурс, основно за задоволяване на текущите си нужди от ликвидност, но също и за нови инвестиции, трансформация и растеж. Променените условия на гаранцията предвиждат кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без да е необходимо материално обезпечение.

За успешното прилагане на облекчените условия правителството, чрез Фонда на фондовете, предложи на банките да увеличат покрития от публичния ресурс кредитен риск на база предоставените през миналата година гаранции от близо 158 млн. лева по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Публичният ресурс вече покрива до 50 % от загубите на банките от всички кредити, като отделният кредит е обезпечен от Фонда на фондовете на 80%, а 20% от риска ще се поеме от банките. Наличните средства за гаранции по програмата ще бъдат увеличавани поетапно в следващите месеци, като ОПИК ще мобилизира и насочи към Фонда допълнителен ресурс. С него Фондът ще има възможност да предоставя гаранции за създаване на нови кредитни портфейли на всички банки в страната, които проявят интерес.

Основните предимства на програмата, реализирана в партньорство с банките, са следните:

– Широк достъп до бизнес кредити, без изискване за материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците;

– Получаване на одобрение и възможност за усвояване в съкратени срокове;

– Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;

– Разсрочване на изплащането до 84 месеца;

– Осигуряване на максимална възможна яснота и минимизиране на административната тежест за клиента;

– Възможност за получаване на финансиране в размер до 3 млн. лв. и до 70% от оборота за 2019 или 2020 г, според това за коя от годините е оборотът е бил по-голям.

– Достъпност: ресурсът е достъпен във всички клонове на банките-партньори по места. По този начин се обхваща цялата територия на страната, там където има нуждаещи се от ликвидна подкрепа и свежи средства.

Банките-партньори на Фонда, които към момента са подписали договори по програмата, са: Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, Токуда банк, ОББ, Райфайзенбанк, Пощенска банка.