Делата за наркотици срещу непълнолетни скочиха двойно

Крими

25-02-2016, 12:38

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-голям дял сред престъпленията, извършени от деца, имат кражбите

Двойно са се увеличили възпитателните дела, свързани с наркотици, водени срещу непълнолетни лица във Варна, отчетоха от общинската комисия за борба с противообществени прояви на подрастващите. Докато през 2014 г. техният брой е бил 8, то през 2015 вече е 17. Това само говори за една повишена употреба на наркотици от деца, коментира шефката на общинската дирекция по превенции Светлана Коева.

Общият брой образувани възпитателни дела през миналата година е 126, а децата, срещу които се водят – 145, предимно момчета. Тази статистика сама по себе си е върхът на айсберга, отбеляза Коева.

Най-голям дял сред престъпленията, извършени от деца, имат кражбите – предимно на мобилни телефони, следвани от телесните повреди и криминалните деяния, свързани с наркотици. Образувано е едно дело за грабеж, също едно за блудство, четири – за бягства от дома и три за административни нарушения, сред които шофиране на моторно превозно средство без свидетелство за управление .

В резултат на образуваните дела са наложени 167 възпитателни мерки, сред които поставяне под възпитателен надзор и задължаване за участие в консултации и обучения. Две непълнолетни лица са получили ефективни присъди, едно – условна, а три момчета са наказани с пробация.

Освен няколкото програми за превенция ще бъде засилена работата в училищата с ромски деца, каза заместник-кметът по сигурността Тодор Иванов, който е секретар на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица. Основен акцент се поставя на предотвратяване на ранните женитби и раждания на деца, които са особено характерни за ромската общност.