Идея от Клуж Напока: Безплатно пътуване за четящите в автобуса

Животът

25-02-2016, 10:54

Снимка:

delo.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Румънският град бе Европейска младежка столица през 2015 г.

Гениална идея, насочена към стимулиране на четенето, дава за пример румънският град Клуж Напока. Населеното място бе европейска младежка столица през 2015 година, а именно там преди две години бе обявена победата на Варна за същата титла през 2017 г. По предложение на любителя на книгите и местен активист Виктор Мирон Клуж Напока става първият град в света с безплатен превоз в градския транспорт за всеки пътник, който чете книга в автобуса, а с всеки изминал ден популярността му расте.

Това е втората подобна акция ма Мирон родния му град. По време и на тази, както и на миналогодишната кампания в рамките на няколко дни всички жители на Клуж Напока с книга в ръка се придвижвали с градските превозни средства и то без да платят таксата за ползването на автобус в рамките на града, разказва delo.bg.

Младият мъж подчертал пред общинската управа фактът, че интересът на хората към отстъпки и промоции във всеки един аспект на живота е доста голям. В тази връзка той направил предложение на общинския съвет всяка първа седмица на февруари, пътниците, четящи книги да се возят безплатно (периодът съвпада с Панаира на книгата в Клуж Напока). След като местният парламент приел концепцията на Виктор Мирон, още в първия ден от ежегодния книжен форум над хиляда и двеста души се възползвали от услугата и прелиствали любимите си романи и разкази с вълнение като с половин око следели да не пропуснат спирката си.

Това не е първата подобна инициатива на Виктор Мирон. Той е предлагал и няколко подобни инициативи, с които да бъде стимулирано четенето. Една от кампаниите е проектът „BookFace“. Той предвижда всеки, който е поставил книга за профилна снимка в своя Фейсбук профил, да получава прилични отстъпки във всички книжарници в града. Данните от представително проучване в Румъния показва, че всеки пети млад гражданин на северната ни съседка не чете, а един от пет е прочел едва една книга годишно.