По 12 години затвор за баща и синовете му, убили съселянин

Крими

24-02-2016, 19:23

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът уважи и част от предявения размер на трите граждански иска на наследниците на убития

Варненският окръжен съд произнесе осъдителни присъди срещу Венцислав Дачев и синовете му Венцислав и Георги Обретенови от село Невша за умишленото убийство на Мартин Иванов в съучастие като съизвършители. Тримата подсъдими получиха наказание лишаване от свобода по 12 години всеки, които ще изтърпят при първоначално строг режим. Съдът уважи и част от предявения размер на трите граждански иска на наследниците на убития, съобщиха от пресцентъра варненската Апелативна прокуратура.

В последната си дума пред съда Венцислав и Георги Обретенови признаха вината си и изразиха съжаление за умишленото убийство на Мартин Иванов, като поискаха снизхождение при определяне на размера на наказанията им. При внасяне на обвинителния акт във Варненския окръжен съд, при разследването беше установено, че между семействата на обвиняемия Дачев и свидетеля Янко Иванов от село Невша съществувала вражда, която често ескалирала до размяна на закани за побой. Иванов обвинявал единия от синовете на Венцислав Дачев, че се е опитал да изнасили дъщеря му.

На 12 септември 2013 г. синовете на свидетеля Янко Иванов се засекли във влака за Невша със сина на обвиняемия Венцислав Дачев – Георги, който съобщил на баща си за това и го повикал на гарата. Докато пътували, Стойко Стайков, син на Янко Иванов, също се свързал по телефона с баща си и го извикал да ги посрещне. Заедно с Янко Иванов за гарата тръгнали с каруцата му и братът на жена му Мартин Иванов, както и техен гост.

Когато Янко Иванов пристигнал с двамата си спътници, на перона имало сбиване и се чували викове и плач. В мелето участвали обвиняемите Венцислав Дачев и синовете му Георги и Венцислав, които налагали с дървени тояги синовете на Янко Иванов – Мартин и Стойко. Янко хукнал да спасява сина си Мартин, носейки също дървена сопа, а братът на жена му – Мартин Иванов, тръгнал към другия син на Янко – Стойко, който лежал на земята. Тогава Венцислав Дачев нанесъл удар с дървения кол в главата на Мартин Иванов, който паднал и останал неподвижен. Въпреки че Мартин Иванов вече не бил заплаха за никого, синовете на Дачев го преместили на коловоза, започнали да удрят главата му в релсите и да го ритат. После се качили в каруцата на баща си и си тръгнали.

Янко Иванов и синовете му качили пострадалия Мартин Иванов в своята каруца и също си тръгнали. Състоянието на Мартин обаче било много тежко - мъжът бил неконтактен и неподвижен, и те потърсили помощ на спешния телефон. Пристигналата линейка отвела пребития мъж в болницата заедно с Янко Иванов и сина му Стойко. Лекарите установили, че Мартин Иванов е в кома, със счупен череп и мозъчни кръвоизливи. Въпреки спешната операция, мъжът починал пет дни по-късно в болницата.

До произнасяне на присъдата днес, 24 февруари 2016 г., подсъдимите Венцислав и Георги Обретенови бяха в затвора, където изтърпяваха наказания по предишни присъди. Баща им Венцислав Дачев също беше в затвора с наложена по това дело постоянна мярка "Задържане под стража".