Отстраниха от работа полицаите, обвинени за лъжесвидетелстване

Делото срещу Илиян Танев и Йорданка Манушкина е насрочено за 21 март

Полицаите Илиян Танев и Йорданка Манушкина, които са обвинени в лъжесвидетелстване, вече не са част от състава на МВР-Варна, потвърдиха от Областната дирекция на полицията. Оттам не конкретизираха дали двамата служители са били отстранени. По информация на Sputnik.bg, Танев е бил дисциплинарно уволнен със заповед на директора на ОД на МВР-Варна комисар Даниел Пашов преди месец, а Манушкина понастоящем е в зеното на Гранична полиция на варненското летище.

Делото за лъжесвидетелстване срещу двамата полицаи, арестували бизнесмена Лъчезар Братоев в Морската градина, е насрочено за 21 март тази година във Варненския районен съд. 33-годишния Илиян Танев и 29-годишната Йорданка Манушкина са обвинени в това, че съзнателно потвърдили неистина пред съд и разследващ орган, като деянието е извършено в условията на продължавано престъпление.

В периода 2 февруари – 24 февруари 2014 год. пред надлежен орган на властта - разследващ полицай от Второ районно управление, както и пред съдия по време на съдебно заседание като свидетели Танев и Манушкина устно съзнателно потвърдили неистина за случилото се по време на полицейска проверка на Братоев в Морската градина, срещу когото било образувано бързо производство.

Братоев бе оправдан от Районния съд, а оправдателната присъда била потвърдена с решение на Варненския окръжен съд. Срещу полицейските служители е образувано досъдебно производство по описа на Окръжния следствен отдел, което е приключило с мнение за предаването им на съд. Двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало.