Концесионери на път да оставят плажове по Северното Черноморие

Туризъм

21-02-2016, 14:30

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прекратиха концесиите на три варненски плажа

Искат методика, по която да се определят наемите

Плажове по Северното Черноморие на път да останат без стопанисване. Причината е свързана с искане на концесионери договорите им с държавата да бъдат прекратени заради икономически неизгодни условия, заложени в споразуменията. Става въпрос за плажовете "Кабакум", "Аспарухово" и "Офицерски". Концесията на плажа в "Аспарухово" е около 300 хил. лева на сезон. Към това се прибавят и задължителните разходи за водно спасяване и почистване, които са около една трета от концесията. Печалбата на концесионера е от продажбата на чадъри и шезлонги и от наеми на заведения, но според стопанина в края на сезона сметката не излиза, съобщи Нова телевизия.

През последните няколко години "Офицерският плаж" във Варна се превърна в синоним на мръсен плаж. Заради изливащите се отпадни води от Шокъровия канал, плажът беше затварян за ползване в пика на сезона. Общината обаче още не е решила проблема. Концесионерите искат методика, по която да се определят наемите, да се промени и задължително да се въведе категоризация на плажовете, тъй като когато са подписвани договорите за концесия, правата и задълженията на стопаните са били различни.

За това са нужни промени в Закона за устройство на черноморските територии, които са приети едва на първо четене. Спасение за сезона обаче има - да се дадат временни правомощия на губернаторите да отдават под наем безстопанствените плажове до избирането на концесионер. Със или без концесионер държавата ще осигури поне водно спасяване за останалите без стопанин градски плажове. След приемането на промените в закона плажовете ще преминат под шапката на Министерството на туризма.

Ведомството е уточнило пред телевизията, че плажовете ще бъдат селектирани в отделни групи – градски, извънградски, такива, които са близо до туристически дестинации, и такива, които са с ограничено ползване. С тези промени концесиите ще бъдат на различна стойност.