Пламен пламна преди три години

Новините

20-02-2016, 13:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес, три години след самозапалването на Пламен, Грамадата, която варненци направиха за него пред общината липсва

Точно три години изминаха, откакто Пламен Горанов пламна. На 20 февруари 2013-та в 7:24 сутринта пред сградата на Община Варна той се появява с плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17:00 часа на 20.2.2013 г.". (бел. ред. по това време кмет на града е Кирил Йорданов.).

Според записи от камерите пред общината от раницата си Пламен изважда голямо бяло платнище, което оставя встрани, изкачва се по стълбите, сваля раницата си и се залива с бензин от червена туба. В този момент от сградата излиза полицай. На въпроса му, какво смята да прави Пламен отговаря: "Да се самозапаля". Двама общински полицаи се приближават към него, мъжът обаче прави две крачки назад и извиква: "Не се доближавай, ще се запаля!". В дясната си ръка държи запалка. След размяната на още няколко реплики и последвалия конфликт с охраната на общината Пламен пламва.

Униформеният започва да гаси горящия човек с ръце, а колегата му тръгва да търси пожарогасител. Неизвестен шофьор спира, вади от колата си такъв и започва да гаси Пламен. Той е загасен около 7:30 часа. Изгарянията му обаче са фатални. По-късно в линейката изрича: "Не исках да се убивам...”

Получил 80% изгаряния, 36-годишният Пламен Горанов издъхна навръх Националния празник Трети март. Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подава оставка. А три дни след смъртта му от общината си отива и Кирил Йорданов.

Днес, три години след самозапалването на Пламен, Грамадата, която варненци направиха за него пред общината липсва. Камъните бяха премахнати заради ремонт на тротоара. От администрацията твърдят, че са съхранени и че тепърва ще бъде решавано какво да се случва с тях.