Новият търг за "Хемус" ще почне от по-висока цена

Новините

18-02-2016, 08:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Конфликтът между депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов започна да набира сила

Нова обществена поръчка за автомагистрала "Хемус" ще бъде пусната най-рано след две седмици и цената, от която ще тръгне наддаването, ще бъде по-висока. Това обяви строителният министър Лиляна Павлова. Парите би трябвало да дойдат от пресечената контрабанда. Павлова допусна, че е възможно някои от избраните кандидати да обжалват спирането на процедурата. За строителството на два участъка от магистралата в края на миналата година бяха избрани консорциуми, в които някои от фирмите се смятат за близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. По нареждане на премиера Бойко Борисов тази процедура бе прекратена, включително и заради съмнения за прекомерно висока цена.

Новата цена, от която ще тръгне наддаването, обаче също ще бъде висока - 750 млн. лв. без ДДС за 60 км, стана ясно от думите на Павлова. Прогнозната стойност на предишния търг беше 434 млн. лв. "Иска ми се да изградим "Хемус" на максимално добра цена. Ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време", коментира вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той отдаде високата цена на спрения търг на множеството тунели и виадукти, които значително биха оскъпили трасето. Евентуално препроектиране обаче би отнело най-малко две години, което допълнително ще забави проекта.

"Така или иначе, на въпроса дали има ресурси в 2016 г. за "Хемус" съм казвал и преди, че дори и сегашната поръчка да беше продължена, това, което трябваше да се плати, е частичен аванс в порядъка на 50-60 млн. лв. При добро изпълнение на бюджета имахме в разчетите си да ги осигурим в края на годината, сега няма да се наложи", допълни Горанов.

За преработване на проекта намекна и шефът на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов. Ако това не бъде направено, стойността на новата поръчка няма да бъде по-различна от тази, записана в първата. "Участъкът, който ще се строи, е труден, а предвидените 3 тунела и 10 мостови съоръжения повишават цената", отбеляза той пред БНТ.

Конфликтът между депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов започна да набира сила. Вчера за пръв път Пеевски си позволи публично да разкритикува Борисов, като намекна, че премиерът е изпаднал под влиянието на задкулисни кръгове. "Хубаво е сега премиерът да се види в огледалото и да види дали не вижда Прокопиев (Иво Прокопиев е предприемач и съсобственик на медийната група "Икономедиа") и кръга "Капитал", каза Пеевски в кулоарите на НС. И така перифразира отправения от българи в Лондон въпрос към премиера дали не вижда Пеевски, когато се погледне в огледалото. Повод за язвителния коментар стана твърдението на Борисов, че депутатът стои зад една от фирмите, спечелили търга за построяването на отсечка от автомагистрала "Хемус". "Това е тема, която въобще не ме интересува. По слухове не работя", ядно отсече Пеевски за търга.