Варна инвестира €4,9 млн. - чака €25 милиона

Мисия Варна

16-02-2016, 13:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поне 30% ще е ръстът за собствениците на хотели и заведения

На 4,9 млн. евро възлиза бюджетът за събитията, включени в програмата на Варна - Европейска младежка столица през 2017 година. На всяко едно вложено евро обаче организаторите очакват да се върнат 5, под формата на по-голяма заетост в хотелите и оборот за заведенията и търговците в града.

Такива са сметките а предишните европейски младежки столици, обясни днес пред общински съветници Биляна Раева, която е председател на сдружението, натоварено с организацията.

С над 30% се е увеличила заетостта в хотелите и заведенията за хранене в Торино, когато градът е бил европейска младежка столица. Всяко вложено в инциативата евро пък е донесло 5,6 евро в румънския град Клуш Напока през 2014-та.

Необходимите за провеждането на инициативата във Варна пари трябва да бъдат осигурени от европроекти, по национални програми, както и от частни спонсори. 43% от сумата трябва да дойде от бюджета на общината. До няколко седмици сдружението ще започне набиране на проекти, които да влязат в програма на Европейската столица на младежта.

"Инициативата Европейска младежка столица набира все по-голяма популярност", обясни Биляна Раева. Създадена е през 2008 година, а Варна кандидатства три пъти, докато спечели титлата за 2017. "Докато кандидатствахме, конкуренти ни бяха по 7,8-12 града. Още на следващата година, когато се избираше столицата за 2018-та, кандидатите вече бяха 24, а в момента - за 2019-та, са 40, като сред тях са Манчестър, Антверпен, Нюкасъл и други големи градове в Европа", посочи тя.

Техни делегации ще пристигнат във Варна на 16 ноември тази година, за да чуят кой е градът победител на специално гала събитие, което ще е част от Генералната асамблея на Европейския младежки форум. Тя се провежда на всеки две години и този път домакин е Варна. Очакват се над 3000 делегати, кметовете на всички досегашни столици и на градовете-кандидати, както и европейските комисари, свързани с младежките програми.

Програмата на Варна за 2017-та включва многобройни инициативи на тема иновативни социални услуги, развитие на младите, младежка инфраструктура и други. Предвижда се дотогава да бъде Центъра за личностно развитие на младежта, който общината планира да изгради в някогашното СПТУ по строителство "Колю Фичето". За целта тя ще поиска сградата от Министерството на образованието.