До 4 години Варна може да има нова библиотека

Мисия Варна

15-02-2016, 13:11

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

35 млн. лв. ще струва новата библиотека, строителството започва догодина

Архитекти под 30 години ще проектират първата й сграда

До четири години Варна може да се сдобие с нова библиотека. Това стана ясно днес след като екипът, спечелил международния архитектурен конкурс за проектиране на сградата й, беше награден. 28 години е средната възраст на архитектите от Ротердам, чиято идея журито отличи сред общо 430 участващи в конкурса проекта.

Младежите са проектирали вече две библиотеки в Европа, както и седем сгради на музеи, а по отделно са участвали и в други екпи, сътворили различни обществени сгради. На практика това ще е първата сграда на варненската библиотека, която в 130-годишната си история никога досега не е имала свой дом.

Около една година ще отнеме изработването на технически проект, за който сега спечелилият екип събира архитекти и инженери от цял свят. Главният архитект на Варна Виктор Бузев обаче е оптимист, че документацията може да е готова още до края на годината, а следващия януари да е издадено разрешително за строеж.

Две и половина – три години ще са нужни за самите строителни работи, смята Бузев. Около 20 милиона евро ще струва изграждането на обществената сграда, която освен хранилища за книги и читални, ще има и множество зали за срещи и различни културни прояви. Предвиден е и паркинг с 300 места.

10 милиона лева от сумата Община Варна може да получи чрез европейско финансиране, тъй като бъдещата библиотека беше включена в интегрирания план за градско възстановяване и развитие. По европроект могат да дойдат и парите за оборудване. За останалата част от сумата ще се разчита на национално финансиране. Не е изключено да бъде направена и градска лотария, с която варненци сами да подпомогнат строителството на емблематичната сграда, така както се е случило при строителството на Катедралата и Юнашкия салон, а през 80-те години и с изграждането на тролейбусната мрежа в града.

Днес кметът на Варна Иван Портних връчи на спечелилия екип чекът за 20 000 лева – наградата от международния конкурс, а в отговор получи макет на бъдещата библиотека, както и специално изработена книжка, отразяваща процеса на проучване и проектиране.