На този ден преди 33 години: България губи в от ФРГ на "Юри Гагарин" (видео)

Спорт

15-02-2016, 10:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В себе си винаги имах три чифта – гумени, железни и пластмасови, разказва Ради Здравков

Всеки футболен човек от Варна свързва датата 15 февруари с два паметни мача в града. Единия е между ЖСК-Спартак и ЦСКА, а втория е контролата между националните отбори на България и Германия, тогава ФРГ.

Срещата е първата за четата на Иван Вуцов сред драмата в Сплит с Югославия на 21 декември 1983 година. Тогава в последните секунди нашите пропускат да класират за финалите на европейското първенство във Франция.

Близо два месеца по-късно – на 15 февруари 1984 година, България приема настоящия европейски шампион ФРГ. Треньорът на гостите Юп Дервал води във Варна най-доброто, тъй като това е една от най-сериозните контроли на тима, който ще защитава титлата си на Стария континент след около 4 месеца.
Звездите на Бундестима пристигат в морската столица, предвождани от капитана Карл-Хайнц Румениге, Андреас Бреме, Карлц-Хайнц Фьрстер, Ули Щилике, Бернд Шустер и Руди Фьолер. Отборът е посрещнат любезно в шведския хотел, където са настанени и нашите. Неприятни са само метеорологичните условия за футбол.

Навън температурите са много под нулата, духа и силен вятър. Времето остава същото и в деня на двубоя. Въпреки кучия студ и работния ден, в ранния следобед на трибуните на „Юри Гагарин” се стичат около 15 000 зрители. Все пак не всеки ден може да видиш наживо двукратния носител на „Златната топка” Карл-Хайнц Румениге и куп други звезди от световната сила Германия.

За България титуляр по традиция излиза асът на варненския ЖСК-Спартак Живко Господинов.

На заледения терен гостите започват ударно и още във втората минута Ули Щилике открива резултата. Мустакатият халф на Реал (Мадрид) е точен с глава след центриране от десния фланг – 0:1.

В 65-ата минута немците удвояват преднината си. Централният нападател Руди Фьолер нахлува сам срещу вратаря Вълов, прехвърля го и бие с глава, но върналия се Арабов избива от голлинията. Добавката с крак на Фьолер обаче е успешна - 0:2. Осем минути късно Щилике вкарва трети гол. Той е изведен вдясно от дузпата и насочва кълбото в мрежата с нисък удар – 0:3.

Българите все пак намират сили да направят загубата по-почетна с две красиви попадения на Божидар Искренов с левия крак. В 77-ата минута Гибона получава пас от резервата Ераносян и без забавяне от дъгата на големия пеналт елегантно праща топката под гредата за 1:3. Две минути след това Ради Здравков пуска прекрасен пас по земя, с който извежда Искренов сам отляво. Нападателят бие точно над излезлия Бурденски, с което фиксира крайното 2:3.

България – ФРГ 2:3

0:1 – Щилике, 2, 0:2 – Фьолер, 65, 0:3 – Щилике, 73, 2:3 – Искренов, 77, 79

България: Илия Вълов, Красимир Коев, Николай Арабов, Петър Петров, Георги Димитров, Ради Здравков, Божидар Искренов, Аян Садъков, Руси Гочев (68 - Едуард Еранонсян), Живко Господинов (74 – Костадин Янчев), Стойчо Младенов

ФРГ: Бурденски, Бокенфелд, Андреас Бреме, Карл-Хайнц Фьорстер, Хердт, Ули Щилике, Бомер, Бернд Шустер, Руди Фьолер (74 - Клаус Алофс), Майер, Карл-Хайнц Румениге

Съдия: Франц Вьорер (Австрия)

Стадион „Юри Гагарин”, 15 000 зрители

Един от титулярите за България срещу ФРГ – Ради Здравков, се чудел с какви бутони да играе заради заледения терен. Това разкри самия той за „Народно дело Седмицата”.

"В себе си винаги имах три чифта – гумени, железни и пластмасови. Гумените бяха по-широки и май избрах тях. Иначе помня, че бе много студено и трудно ставаха футболни неща на заледения и много тежък терен. След мача си разменихме фланелките с автора на два от головете за тях Ули Щилике”, върна се назад във времето Здравков, който асистира с блестящ пас за втория гол на Искренов.

В спаринга на терена са 9 от титулярите от драмата в Сплит близо два месеца по-рано. Липсват само Борислав Михайлов и Наско Сираков, които са заменени съответно от Илия Вълов и Красимир Коев.

През юни същата година ФРГ не успява да защити европейската си титла във Франция. Немците дори не излизат от групата си, след като правят 0:0 с Португалия, бият с 2:1 Румъния и губят с 0:1 от Испания след гол на Маседа накрая. За 1/2-финалите се класират Испания и Португалия, а шампион става Франция.