Нови маршрути за туристи в "Евксиноград" от април

Туризъм

15-02-2016, 08:21

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Редовните билети ще са по 12-15 лв., а за пенсионери и ученици - по 5 лв.

Нови маршрути за туристи ще предлага от април най-бляскавата резиденция на властта - "Евксиноград". След 2-годишната реставрация за близо 9,8 млн. лв. на 130-годишния дворец, бившата царска конюшня, паркът с лилиите, розариумът и 4-те оранжерии обиколките с гид вече ще траят около 2 часа.

Туровете ще са целогодишни, няма да прекъсват дори през август, когато по традиция депутати и министри отдъхват край морето. За първи път ще се предлагат и посещения на консервираната антична и средновековна крепост "Кастрици", която досега бе недостъпна за редовите посетители.

Въпреки че още няма официален разчет за цените, интересът от страна на туроператори е голям, обясни управителката на резиденцията Меглена Роева. Тя прогнозира, че редовните билети ще са по 12-15 лв., а за пенсионери и ученици - по 5 лв. Обновеният Дворец отново ще бъде декор за сватби срещу такса от 5000 лв., уточни Роева.

На Трифон Зарезан тя бе домакин на традиционното зарязване на лозята в "Евксиноград". Празника почетоха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, съветници, общественици, бизнесмени.

"Тазгодишната реколта бе много добра. От 104-те дка с врачански мискет, траминер, шардоне и немски ризлинг събрахме 63 тона грозде, от които са произведени близо 40 тона вино и ракия", обясни Роева. След ритуала на огласената от самодейци площадка пред избата гостите се почерпиха с дъхаво бяло и червено купажно вино и с прочутите евксиноградски кебапчета, приготвени от новия главен готвач на "Евксиноград" Ивайло Господинов.