Задава се юбилейната регата "Трети март"

Спорт

12-02-2016, 18:12

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

По случай шейсетгодишнината ще бъде извършено допълнително класиране

Юбилейната - шейсета регата "Трети март" ще се проведе във Варненското езеро от 3 до 6 март. Организатори са варненските Спортен клуб Черно море – Бриз и Морски клуб Приятели на морето, със съдействието на Българска федерация по ветроходство и основна финансова и материална подкрепа на Община Варна, както и с помощта на спонсори.

Началото: В далечната 1957 г. регатата е замислена като вътрешно, клубно състезание от активисти на секция “Ветроходство" към Морския клуб на тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната за новопостроените в България, модерни за времето, крейсерски яхти "ОV"/балтийките/. Посветена е на годишнината от Освобождението на България от османско робство. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа. От 1961 г. регатата е открита и участие взема Морски клуб Балчик с балтийката "Ураган".

До 1974 г. в регатата се състезават балтийките, а когато са на ремонт се провежда на лодки "Ял-6" във Варненския залив. При неблагоприятно време се ползва резервния полигон – Варненското езеро. От 1975 г. състезанието вече трайно се провежда в езерото на лодки "Ял-6". Регатата става все по-популярна и желана. Утвърждава се като първа ветроходна проява за годината и своеобразно откриване на състезателния сезон. Независимо от все още зимното време и не рядко сурови хидрометеорологични условия /минусови температури на въздуха, силен и студен поривист вятър, дъжд или снеговалеж/ в регатата участието е масово, достигало до 38 екипажа с 200 участника. "Трети март" е най-старата българска ветроходна регата и в нея участват както момичета и момчета на 8, 10 и 12 години, така и мъже и жени от 50 до 70 годишна възраст, някои от които от 3 до 10 пъти.

През 1978 г., в чест на 100 годишнината от Освобождението на България от османско иго, регата "Трети март", по предложение на Морски клуб – Варна и решение на Българска федерация по морски спортен многобой и ветроходство, със заповед на прадседателя на "Организация за военно-техническа подготовка на населението", е обявена за Републиканска, а от 1984 г. е Републиканско първенство на клас "Ял-6" до 2001 г. През 2013 г. Българска федерация по ветроходство върна статута на регатата като Държавно първенство /шампионат/ по ветроходство на клас "Ял-6".

Победители през годините са били отбори от Поморие, Несебър, Търговище, Балчик, Бургас, Варна, но забележителен е успехът на екипажа с шкипер Михаил Копанов, който цели 19 години е шампион.

И тази година традиционната регата "Трети март" и Държано първенство на клас "Ял-6" ще се проведе по регламента от последните години: "Всеки екипаж ще се състои от 6 състезатели, без ограничение на пол и възраст, от които във всяка гонка могат да участват минимум 5 сътезатели".

Специално за годишнината:

"По случай шейсетгодишнината на регатата ще бъде извършено допълнително класиране, за което ще се включат резултатите от всички проведени гонки" (Без изключване на най-лошата гонка, както е за официалното класиране).