Изследват за салмонела 15 деца и 3-ма възрастни от "Пушкин"

Резултатите ще излязат най-рано в събота или в понеделник

15 деца, посещаващи филиала на ЦДГ "Александър Сергеевич Пушкин", където бе регистриран случай на болно от салмонела дете, ще бъдат изследвани за заболяването, тъй като са имали контакт с него. Проби са взети и на три служителки от персонала, както и на близките на детето. Резултатите ще бъдат готови най-рано в събота или в понеделник, информира д-р Янка Драганова, началник на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Очакванията й са да няма други заразени деца. Болното дете е било последно на градина на 4 февруари, а преди два дни са излезли резултатите му. Вариантите са да се е заразило от храна, която е консумирало на друго място, или от друг човек по контактно-битов път.

На практика няма как да бъде изследвана храната, която детето е консумирало в детската градина, тъй като пробите от нея се съхраняват само 48 часа, обясни д-р Драганова.

Тя допълни, че много често деца, които са боледували, се връщат на градина, без да са им направени всички изследвания. Не винаги общопрактикуващите лекари пускат изследвания за чревно-заразно носителство на деца, които имат подобни оплаквания. Така в градината се връщат деца, които може и да не са болни, но са носители на инфекцията и чрез замърсени играчки или повърхности да разпространят зараза, поясни специалистът.