Критична ситуация в приюта за бездомни, 100 души гладуват

Животът

08-02-2016, 13:22

Снимка:

Дарик Варна/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общината осигурява само 30 порции, колкото е бил капацитетът на центъра при разкриването му

За критична ситуация в приюта за бездомни СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" алармираха читатели на Varnautre. "Хората се нуждаят спешно от храна за готова консумация, защото в приюта не разполагат с кухня. Това включва консерви, хляб, закуски, кашкавал и т. н. Има нужда и от мъжки дрехи, всякакви размери и обувки, също от кърпи, одеала, чаршафи, метли, кофи, хигиенни материали. Най-спешното обаче е храната", разказа Никола Куташки от фермерския пазар във Варна. Оттам веднага са започнали инициатива за събиране на необходимото. 

"Хората бедстват и камъни биха яли", коментира управителят на приюта Димитър Енчев. "В момента в приюта са настанени 100 души заради зимния период", допълни той. Енчев обясни, че от общината се отпускат само 30 порции, колкото е бил капацитетът на СУПЦ при разкриването му. В последствие е бил увеличен на 50, а сега се очаква решение на Общинския съвет бройката да набъбне до 60, но порциите, които се предоставят, са все още само 30.  

Всеки, който иска да помогне, може да го направи с готова храна, която да занесе в приюта. Управителят посочи, че дарителите могат да се свържат с него на телефон 0882 568 932. 

Друг вариант за помощ на бедстващите хора от СУПЦ е като се занесе готова храна на фермерския пазар в Мол Варна тази събота между 11 и 16 часа. Там лице за връзка е Никола Куташки, чийто телефон е 0897 538 843.