202 трудови злополуки за година във Варненско

Изплатени са 1 193 080 лева забавени трудови възнаграждения

202 трудови злополуки са регистрирани в предприятията във Варненска област през 2015 г. За сравнение година по-рано инцидентите са били 220. От общо регистрираните злополуки 173 са по време и във връзка или по повод на извършваната работа.

Седем от злополуките са били с летален изход, като пет са вследствие на пътно-транспортни произшествия, а две са станали извън територията на област Варна. Най-много трудови злополуки са станали в сферата на строителството, отчетоха от варненската Инспекция по труда.

Причините за допуснатите трудови злополуки са отново свързани с неспазване на правилата за безопасна работа, слаб вътрешно фирмен контрол, недостатъчна квалификация и правоспособност, не провеждане на инструктажи и обучение по безопасността на труда или тяхното формално провеждане, нарушение на трудовата и технологична дисциплина, не използване на ЛПС и др.

През миналата година инспекторите по труда са извършили над 3580 проверки, като са констатирани общо 18 000 нарушения, най-вече по възникване на трудовите правоотношения, на нормите, регламентиращи работното време, почивките и отпуските и на нормите по заплащане на труда.

След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 1 193 080 лв. забавени трудови възнаграждения.