Срутилите се скали затрупаха къща и стопански постройки в Провадия

Оглеждат скалния венец за други опасни скали

Скалите, които вчера се срутиха от скалния венец в Провадия по време на укрепването му, са затрупали къща и стопански постройки. Паднали са пет скални отломъка с различна големина. Два от тях – с големина около 15-16 кубика, са пробили западната стена на двуетажна къща и са паднали в стая на междинен етаж, съобщи за Varnautre.bg кметът на Провадия Филчо Филев.

Други два къса – по около 8 кубика, са се спрели на сантиметри от къща, а по-голям камък е разрушил стопански постройки. Преди дни, също по време на обрушване на скали от ската, се е срутил скален къс върху гараж, който в момента не може да се отвори.

Предстои да се направи оценка на щетите и ако е възможно потърпевшите собственици ще бъдат обезщетени, заяви Филев. Към момента са предприети мерки по премахването на падналите камъни. Ще се направи и оглед на скалния венец за други опасни скали, които ще бъдат разрушени приоритетно.

Припомняме, че при вчерашното срутване пострадаха двама алпинисти – на 52 и 43 години. При падането на камъните въжето на по-възрастния се е скъсало и той е бил затрупан от земна маса, а другият е увиснал, като малко по-късно е усетил болки. Медиците са установили,че 52-годишният мъж е с фрактури на краката, а другият – с травма на тазобедрената става. Хоспитализиран е само първият алпинист, а вторият е освободен за домашно лечение.

Работата по обрушването и разрушаването на скалите, които неотдавна бяха укрепени със стоманени въжета и мрежа, ще продължи след като хората се възстановят от шока. Макар че евакуираните обитатели на къщите под ската са предупредени срещу подпис, че не трябва да пребивават в тях, досега те са били пускани, за да си вземат някои вещи като дрехи и други и да нахранят животните си. Това е било възможно само когато по ската не се работи.

Видео: Румен Сарандев