Спасиха лебед, малък ястреб и обикновен мишелов

Животът

02-02-2016, 16:07

Снимка:

БДЗП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мъртъв лебед е намерен на варненския плаж, няма следи от нараняване

Три сигнала за бедстващи птици и един умрял лебед на брега на Черно море са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) само за ден. На "зеления телефон" в институцията е било съобщено за болен лебед в Балчик, намерен в околностите на Варна в близост до магистрала "Хемус" обикновен мишелов с фрактура на крилото и малък ястреб в безпомощно състояние в близост до язовир в с. Комарево, община Провадия.

По време на проверките и трите птици са отказали да се хранят и да летят. Те са преместени на безопасно място в екоинспекцията и своевременно са настанени за лечение и отглеждане в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където ще останат до момента, в който не се подобри състоянието им.

Умрелкият лебед е намерен на плажа във Варна. Екоекспертите са установили, че става въпрос за екземпляр от вида ням лебед. Това е защитен вид, екземпляри от който зимуват всяка година във Варненския залив. При огледа не са установени следи от нараняване на птицата, което дава основание да се предположи, че смъртта не е в следствие на умишлено посегателство.

Съгласно действащото към момента законодатеслство мъртвата птица е оставена на мястото, където е намерена. Очаква се изменение на закона, с което ще бъдат ангажирани ветеринарните власти да се разпореждат с мъртвите животни, обясняват от РИОСВ.