Армия и полиция дават по 20 млн. за наука

Новините

02-02-2016, 08:22

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Страната ни има нужда от разработване на несмъртоносно оръжие за неутрализиране на голяма група от хора

Министерствата на отбраната и на вътрешните работи, ДАНС и НРС ще трябва да отделят по 2% от бюджетите си за развитие на научните изследвания. Това е записано в Стратегия за изследвания и технологии в сигурността на отбраната. Документът беше приет в края на 2015 г. от Министерския съвет, но текстът беше публикуван едва днес.
Бюджетите на силовите ведомства ежегодно надхвърлят 1 млрд. лв., което означава, че трябва да отделят около 20 млн. лв. за научни изследвания и въвеждане на нови технологии.

В концепцията е записано, че страната ни има нужда от разработване на несмъртоносно оръжие за неутрализиране на голяма група от хора. Водещите страни в сферата на военните и отбранителните технологии отдавна разработват системи, които да не убиват, а да неутрализират за определено време човек.

България е амбицирана да се втурне и в разработването на компоненти за водене на електромагнитна война. Силните електромагнитни вълни могат да нанесат по-сериозни поражения върху инфраструктурата, които да парализират работата на цял град.
Заложено е разработване на единен криптологичен код, с който да боравят всички институции, които обменят класифицирана информация. По този начин ще се гарантира сигурност на системите, които, ако бъдат „пробити“, няма да позволят изтичане на информация.

Още преди няколко години няколко чужди фирми предлагаха на военните и на полицаите да си купят криптографски устройства, които се залагат на входа и на изхода на компютър или телефон. Информацията първоначално се криптира, а след това се преобразува в нормален вид за получателя.