Подготвят нов закон за ипотечните кредити

Парите

01-02-2016, 16:23

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Регламентират дейността на кредитните консултанти

Нов закон ще регулира отпускането на ипотечните кредити. Очаква се това да се случи от средата на март. Проектът вече беше одобрен от Министерския съвет, предстои разглеждането му в Народното събрание. Документът пренася европейските практики в този тип кредитиране и регламентира дейността на кредитните консултанти, коментира за "Хоризонт" Васил Кендов от Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.

"Предвижда се регистрация и някаква форма на лицензиране или по-скоро на регистриране на кредитните консултанти, тоест, хората , които да ви дадат съвет за кредит. Но той има ли информацията? Не! Регламентира се по-скоро един търговски пътник. При сключването на договора, няма да ви помага със сигурност и не може дори и да иска. Отнета му е тази възможност. Може да консултира в коя банка и какви условия ще ви дадат", заяви за БНР Кендов.

Според него новият проект не дава по-добра защита на потребителя. Запазва възможността на банките да променят лихвите по кредита, но в зависимост от основните лихвени индекси. Няма да се плаща лихва "предсрочно погасяване" след първата година. А кредитоискателите ще имат срок от 14 дни, за да обмислят параметрите по кредита.

Ще отпаднат и годишните такси по обслужване на кредита, ако банката не ги преименува. И отново, до погасяването на ипотеката кредитополучателят ще задлъжнява с цялото имущество, с което разполага.

"Разбира се, ще имаме и другия избор - на ограничена отговорност, но при много по - тежки условия", предупреждава Кендов.