Варна се сдобива със стадион за плажен футбол

Съоръжението ще е до вълнолома

Варна най-после ще има стадион за плажен футбол. Това бе обявено от търговския директор на концесионера на градските плажни ивици "Лазурен бряг 91" ЕООД Андрей Василев и председателя на Зоналния съвет на Българския футболен съюз Георги Мирчев.

Съоръжението ще бъде издигнато на Южния плаж, в близост до вълнолома. Първоначалната идея е била той да бъде вдигнат на пясъка в квартал "Аспарухово". Именно там три години поред се провеждаше турнирът Activ Beach Soccer. Преценено е обаче, че теренът там не е особено подходящ, примесен е с глина и в крайна сметка е решено да е под плувен комплекс "Приморски".

"Общо взето Южният плаж във Варна стана място, където по традиция се провеждат различни спортни мероприятия. Знаете, че от години се играе плажен волейбол. От миналата година вече сме в разговори да направим този стадион по плажен футбол. Имаме идеята да направим първенство от типа на републиканското, а защо не и с международно участие по плажен футбол. Странно е, че през януари говорим за плажен футбол, но сега ще се изтърколят зимните месеци, сезонът ще започне и затова трябва да се подготвим за едно такова мащабно мероприятие отрано”, каза Василев пред БНТ.

Стадионът трябва да е готов около края на месец май. Размерът на игралното поле ще бъде по стандартите – 36 на 26 метра. Ще се сложат врати, очертания, обезопасяване зад аутлиниите и трибуни, които да побират определен брой зрители.

Вече са планирани няколко турнира, които ще бъдат организирани. За втора поредна година ще се проведе надпревара за ученици. Тя ще бъде организирана отново от общината, съвместно с концесионера, Зоналния съвет на БФС и МФК Спартак. Тогава участваха осем отбора, а сега се очаква те да са повече. Ще има и турнир за Купата на Варна, турнир за Купата на кмета и други интересни надпревари.
Много е вероятно Варна да приеме и кръг от държавното първенство по плажен футбол, а защо той да не е и финалният, в който ще бъде определен шампионът. Отборите от морската столица са абсолютни хегемони в бийчсокъра у нас. През последните пет години шампиони са именно варненци, а в последното лято цели четири тима от града се пуснаха в републиканската надпревара.

Любопитното е, че за последен път Варна прие кръг от държавното първенство по плажен футбол през вече далечната 2007 г. Тогава мачовете се играха на пясъка между басейна и ролбата. Интересът на плажуващите бе огромен, какъвто се очаква да е и през идващото лято.

"В първенствата, които ще бъдат на турнирен принцип, могат да се включат и гражданите. Съвсем спокойно могат да участват всички варненци. Ще направим и нещо като градско първенство, а по-нататък защо да не направим и международно състезание. Сигурен съм, че ще има интерес. След като сме тръгнали да градим това съоръжение, с помощта и на колегите, които практикуват най-вече плажния футбол, смятам, че ще се получи нещо, което ще е от полза на всички, занимаващи се с футбол. Все пак лятото е период, в който няма други първенства и състезателите от останалите разновидности на футбола ще могат да се включат на плажа”, заяви президентът на Зоналния съвет на Българския футболен съюз Георги Мирчев.

"Първото, което е предвидено, за да може да се играе плажен футбол, е да се подготви теренът, а след това и трибуни за зрителите, които ще наблюдават футболните турнири. При всички случаи игрищата трябва да са поне две – едното подготвително, а другото основно, на което ще се провеждат турнирите", добави Андрей Василев.

На Южния плаж във Варна от половин век всяка неделя се провеждат приятелски мачлета между ентусиасти. Без значение дали е януарски студ или августовска жега, те се събират в последния ден на седмицата от 10 ч. и практикуват любимия си спорт в продължение на два часа.

Президентът на настоящия шампион на България по плажен футбол Добрин Стефанов прие много добре новината. "Тази инициатива е страхотна. От 2006 г. в България има държавно първенство, а сега за втори път въобще ще има някакъв плажен футбол във Варна. Странно е, че чак сега се случва, тъй като Варна е градът на плажния футбол, има най-много шампиони. Ние сме петкратни, Спартак също са били шампиони и са от най-добрите отбори на плажа. Изключително съм щастлив. Това ще вдигне допълнително нивото на плажния футбол във Варна, много добре ще е за града. Плажуващите хора ще могат да дойдат и да гледат най-добрите отбори, които са от Варна", каза Стефанов пред Народно дело Седмицата".