Всеки ден по двама осъдени излизат предсрочно от затвора

Новините

01-02-2016, 08:47

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През 2015-а пуснатите са със 128 по-малко от предната година

Средно по двама осъдени всеки ден излизат от затвора предсрочно. През 2015 г. броят им е 727, показва справка на Министерството на правосъдието, предоставена на "Сега". Няма обобщени данни за какво са излежавали присъди пуснатите предсрочно, нито колко от тях се връщат в местата за лишаване от свобода, осъдени за друго престъпление.

Макар че през 2015 г. условно предсрочно освободените са със 128 по-малко в сравнение с 2014 г., от 2011 г. насам броят им се запазва в границите между 727 и 855. Пикът им е през 2010 г. - 1014.

По закон съдът разрешава предсрочно освобождаване за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание". Осъдените за престъпление, което е опасен рецидив, трябва да са излежали поне 2/3 от наказанието си и остатъкът им да не е повече от 3 години.

Както и за помилванията от президента, законът не поставя ограничение - предсрочно могат да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н. Неизтърпяната част от наказанието на освободените се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период пощадените извършат ново умишлено престъпление или не изпълняват пробацията си - излежават и неизтърпяното си наказание. Към всеки затвор има комисия, която предлага предсрочно освобождаване. На заседанията й присъства и прокурор.

Осъден на 1 г. и половина затвор за държане на наркотици е пуснат 3 месеца и 5 дни по-рано. Това се вижда от сайта на Окръжния съд в Плевен, където се гледат исканията за предсрочно освобождаване от затвора в Белене. Затворник, осъден на 2 години, излиза 4 месеца по-рано. В съдебните определения има и пример на осъден на 2 години за рецидивна кражба, който излиза, без да излежи остатъка от 6 месеца и половина от присъдата си. Окръжният съд в Пазарджик е освободил 11 месеца и 23 дни по-рано мъж от Велинград, който изтърпява обща присъда от 11 години по три дела, едно от които за убийство. Окръжният съд във Варна е пуснал близо 5 години и половина предсрочно осъден на 17 години и половина затвор. От определението на съда не става ясно наказание за какво престъпление изтърпява мъжът. С пускането са му наложени и задължителни срещи с пробационен служител за остатъка от наказанието.